Furtuna devastatoare din vestul tarii: Lovitura “nucleara” climatica a emisiilor de carbon necontrolate

Traian Basescu / Foto: Agerpres (editat)

In ultima vreme am vazut suficiente efecte distrugatoare ale inconstientei cu care lumea industriala inarmeaza clima cu bomba nucleara a emisiilor de carbon necontrolate. Oamenii politici si de stat nu pot ramane impasibili. Pericolele si costurile incalzirii climatice sunt globale.

Uraganele si alte fenomene extreme provocate de dereglarea umana a mediului, a termostatului planetar (v. concept, 1981), in urma arderilor si gazelor de carbon in supra-exces, sunt “nucleare” climatice. Le putem spune “bombe” C, care nu tintesc dupa scenarii politice de putere. Ele ne lovesc pe toti, dupa criteriul posibilitatii extinctiei umane.

Bomba climatica a emisiilor de carbon necontrolate nu are nevoie de rachete, ca “bombitele” A si H cu care omul-racheta, cum l-a numit Trump pe Kim, vrea sa apere Coreea de Nord de razboaiele preventive ale SUA. Natura sufocata si ranita de om, prin acumularea de gaze cu efect de sera, în principal dioxidul de carbon și, inițial, metanul, se apara prin transformarea dezechilibrului atmosferic in uragane si tsunami, in cautarea echilibrului.

Nici Romania nu a fost ferita de aceasta urgie climatica. In treacat, ma intreb cat timp vom mai accepta sa ni se deconteze abuziv efectele greselilor de mediu si climatice ale mai marilor lumii. Iscate ca din senin, furtuni capricioase de o intensitate deosebita au lovit duminica vestul tarii. Au fost afectate 212 localități din 15 județe (Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Suceava, Sălaj și Timiș), potrivit IGSU. inregistrandu-se 145 victime, dintre care opt persoane au decedat.

Politicienii nostri s-au referit in principal la efecte si masuri reparatorii de urgenta. Intre declaratiile politice am remarcat insa si una despre cauze si perspective. Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Traian Băsescu, fost președinte al Românei, si-a aratat inca o data masura luciditatii. El a declarat, duminică seara, că furtunile, ca cea din Vestul țării, sunt un efect al schimbărilor climatice și că oamenii politici trebuie să decidă ce fel de dezvoltare se va produce în continuare, bazată pe poluare sau pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Probabil ca ar trebui ca din vocabularul politic, dar si din cel comun, sa scoatem sintagma „lupta cu natura” si sa o inlocuim cu „apararea naturii”.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: