Al saptelea scenariu: „Unitatea Europeana”

(1) Valentin Naumescu ne rasfata cu adevarate delicatese de analiza, pertinente, la obiect si pe evenimente extrem de fierbinti. Analizele de istorie recenta nu au savoarea analizelor evenimentelor momentului, acestea din urma scutindu-ne de eforturile aducerilor aminte si recontextualizarilor.

(2) Europa valorilor, bazate pe “ambii plamani” ai Uniunii Europene, Est si Vest, este, de fapt, o Europa bazata pe “un plaman si jumatate”. Restrangerea Europei la Uniunea Europeana este o premisa falsa. Europa este in realitate mult mai mare, “de la Atlantic la Urali”, celebra definitie geopolitica (1959) a lui Charles de Gaulle. Aceasta este “Unitatea Europeana”, diferita de “Uniunea Europeana”.  Estul Uniunii Europene este de fapt o jumatate din “plamanul” Estului Europei. Sarcina inlaturarii dureroasei sectionari a Estului Europei trebuie sa fie a intregii scoli europene geopolitice, de la Lisabona la Vladivostok.

(3) Raporturile dintre geopolitica marilor/oceanelor si geopolitica terestra/uscatului/pamantului au inceput sa se schimbe. Din cate s-a observat din fenomenele imigratiei, refugiatilor si terorismului, tarile terestre, de interior, sunt mai protejate decat cele maritime, de margine. Din perspectiva acestor puncte tari si slabe, Vestul Europei va avea nevoie de cooperarea de securitate a Estului Europei. Pana la echilibrarea economica a “Unitatii Europene”, intre Vest si Est s-ar putea naste un parteneriat de transfer, nu neaparat formal, privind  “prosperitate contra securitate”. Cred ca la scara global-continentala, “Europa intereselor” poate lua si aceasta infatisare.

http://www.contributors.ro/editorial/scenariul-6-juncker-se-spala-pe-maini-si-isi-pregateste-o-iesire-%E2%80%9Eromantica%E2%80%9D-din-scena/

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: