In ghearele geopoliticii: Musulmanii rohingya

O nava a Crucii Rosii a fost implicata, miercuri seara, intr-un incident mai putin obisnuit pentru aceasta miscare umanitara internationala. Incarcata cu echipamente pentru civilii din Myanmar (Burma / Birmania), afectati de rebeliunea si represiunea legate de conflictul dintre minoritatea musulmana rohingya si majoritate budista din aceasta tara, nava acostata in portul Sittwe, capitala statului Rakhine (nord-vestul Myanmarului), a fost atacata de populatia furioasa cu pietre si cocteiluri Molotov.

Intreaga regiune, invecinata cu Bangladesh (fostul Pakistan de Est, musulman), este intr-o mare fierbere dupa ce musulmanii rohingya au atacat armata birmaneza, care pentru stingerea rebeliunii a raspuns prompt si energic cu represalii. Campania de represalii a fost calificata de ONU drept “epurare etnica”, iar Casa Alba s-a declarat “profund tulburata” de criza etnico-religioasa rohingya. Mai mult de 420.000 de musulmani rohingya s-au refugiat în Bangladesh începând cu 25 august, pentru a fugi din calea violențelor.

De unde aceasta radicalizare rohingya? Toate indiciile si analizele conduc catre un singur raspuns: rohingya a incaput pe mainile geopoliticii. Cand o minoritate etnica si religioasa ataca armata tarii in care traieste, fara indoiala ca planul si reursele pentru o asemenea operatiune i-au venit din afara si are un caracter geopolitic. Foarte probabil ca si in cazul rohingyei birmaneze exista un creier strain de samsar geopolitic, experimentat in afaceri cu ruperi din teritorii nationale, in faceri si desfaceri de state si natiuni.

Cum bangladeshii de azi au fost est-pakistanezii de ieri, se prea poate ca in planuri geostrategice samsaresti sa figureze ca rohingyasii birmanezi de azi sa devina rohingyasii bangladeshi de maine. Sau asa cum se planuieste prin referendumul de independenta al minoritatii kurde irakiene, pe care vicepresedintele irakian Nuri Al-Maliki l-a denuntat ambasadorului american ca o intentie geopolitica, sustinuta doar de premierul israelian Netanyahu. Kurdistanul nu va deveni un „al doilea Israel”, a avertizat Al-Maliki. Perceptia in regiune este ca si “Statul Islamic este un Israel”.

Cand pe fundalul radicalizarii si rebeliunii minoritatii musulmane rohingya se deseneaza un oleoduct care va traversa Myanmarul spre China, care va trece exact prin zona birmana cuprinsa subit de criza, nu mai este o ipoteza ca rohingya a cazut in ghearele geopoliticii sau ca este zgandarita de geopolitica, ci este o certitudine. Budismul le tranteste insa de fiecare data usa in nas marilor “preoti” ai dezbinarilor religioase, care au infiltrat periferia Islamului si a caror oglinda sangeroasa este Orientul Mijlociu. Budismul nu vrea terorism. Ori te integrezi, ori iti iei valea. Myanmarul si Asia de Sud nu vor deveni un „al doilea Orient Mijlociu”. 

PS/NB: Si India denunta folosirea abuziva a “drepturilor omului” in scopuri geopolitice. Ministrul indian de interne a declarat, joi, ca musulmanii rohingya care au intrat în India din Myanmar nu sunt refugiați, ci imigranți ilegali, iar drepturile omului nu ar trebui folosite în mod greșit pentru a incuraja astfel de ilegalitati, care fac rau indienilor si Indiei.

„Înainte de a ne gândi la drepturile omului pentru alții, trebuie să ne gândim la drepturile și bunăstarea cetățenilor nostri și să le protejăm”, a conchis el. Datorita faptului ca invaziile de imigranti si refugiati din lume din ultima vreme au fost stimulate si finantate in scopuri geopolitice, in mod evident si probat, este limpede ca legile imigratiei si refugierii trebuie schimbate, pentru a face imposibila slujirea unor posibile scopuri geopolitice, care sunt imorale si ilegale.

https://www.agerpres.ro/externe/2017/09/21/myanmar-nava-a-crucii-rosii-atacata-de-multime-in-statul-rakhine-09-28-37

http://www.energynomics.ro/ro/opinii/conducta-china-myanmar-poate-modifica-dinamica-asiatica-a-comertului-cu-titei/

https://www.agerpres.ro/externe/2017/09/21/musulmanii-rohingya-din-india-sunt-imigranti-ilegali-nu-refugiati-afirma-ministrul-indian-de-interne-13-41-02

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: