Un revers pervers al amenintarilor nominale ale lui Trump: Iranul a testat cu succes o rachetă balistică

 

Nu mai este de mult un secret, desi avertismentul continua sa fie partial si iresponsabil ignorat, ca exista o relatie intre efectele perverse si schimbarea sociala (v. R. Boudon, 1977, dar nu numai). Pe acest fir, analize politico-sociologice au semnalat ca unele acte de politica internationala ale unor mari puteri au efecte perverse. Adica, inverse celor scontate. Asa se ajunge, din pacate, la unele crize si tensiuni internationale, care pot conduce la schimbare internationala.

In categoria efectelor inverse se inscriu si reactiile opozabile la amenintarile proferate de presedintele SUA, Donald Trump, la adresa securitatii si apararii unor state. Avand in vedere ca reactiile la amenintari sunt naturale, foarte probabil ca si alte state, in afara celor tintite de discursul lui Donald Trump la ONU, isi vor amplifica programele de inarmare si de cercetari si teste in zone care sa le aduca arme care sa nu mai fie un monopol doar al celor puternici.

Iranul, care se confrunta cu tentative extra-regionale de a fi subordonat si marginalizat in casa sa regionala, si care este una din tarile vizate de amenintarile presedintelui american, a testat cu succes, vineri seara, noua rachetă balistică Khorramshahr, cu raza de acțiune de 2000 de kilometri. Președintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat, înainte de test, că țara sa își va consolida capacitățile militare în pofida criticilor din partea SUA și a Franței. Teheranul susține că rachetele pe care le dezvoltă au caracter defensiv. Urmarind alinierea la interesele sale in zona Golfului Persic si Orientului Mijlociu, SUA ameninta cu iesirea din acordul nuclear incheiat cu Iranul in 2015 sau cu renegocierea lui, pentru includerea rachetelor balistice si armelor cibernetice. Pretentia de renegociere este respinsa de statele semnatare, care, in plus, avertizeaza ca iesirea SUA din acordul nuclear cu Iranul va decredibiliza Casa Alba, si va incuraja tarile pe care aceasta le ameninta sa dezvolte programe militare de tip „arma contra arma”, invocand principiul actiunii si reactiunii.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: