Diplomatia mitologizarii si sfidarii: Nu există „nicio îndoială” că Rusia a intervenit în alegerile prezidentiale din SUA, sustine viitorul ambasador american la Moscova  

Inca inainte de a se instala la Casa Alba, castigatorul republican al alegerilor prezidentiale, Donald Trump, a dat o circulara prin care cerea ambasadorilor americani aflati la posturi in strainatate sa-si dea demisiile. Radicala masura de personal se dorea  un preambul al viitoarei politici externe americane, care se anunta rupta si curatata de influentele si oamenii presedintelui democrat Barack Obama. 

A fost si sunt declamatiile de acest gen ale presedintelui Trump simple efecte de scena? Un raspuns partial poate fi dat analizand si diplomatia lui Hans Klemm, ambasador al SUA in Romania, care continua sa faca politica democrata a fostului presedinte Obama, care l-a numit in functie. Dar cel mai complet si edificator raspuns urmeaza sa il aflam la numirea viitorului ambasador american la Moscova.

Il va numi presedintele Donald Trump pe sfidatorul Jon Huntsman ambasador in Rusia? Huntsman a facut o declaratie de fronda la adresa lui Trump, aproape insultatoare pentru legitimitatea presedintelui, in care a sustinut, la audierea de confirmare de catre Senatul SUA, ca  nu există „nicio îndoială” că Rusia a intervenit în alegerile din 2016 din SUA și s-a angajat să abordeze acest subiect cu guvernul de la Moscova. Desi, tema a fost discutata de Trump la intalnirea cu Putin.

Candidatul Jon Huntsman la functia de ambasador la Moscova reia, astfel, pozitia dura si mitologizanta fata de Rusia a fostilor sai sefi din partidul democrat, fostul presedinte Barack Obama si fostul secretar de stat Hillary Clinton, care l-au trimis ambasador in China, intre 2009 si 2011. Prin asumarea continuarii diplomatiei obamist-clintoniste, Huntsman releva, fatis si lezator pentru autoritatea Casei Albe, ca nu va da curs directivei prezidentiale de normalizare a relatiilor SUA – Rusia, Donald Trump respingand in repetate randuri presupusa imixtiune electorala a rusilor.      

Desigur, declaratia sfidatoare a lui Huntsman fata de cel care urmeaza sa-i semneze trimiterea la post este imprudenta si greu de inteles. Dar si mai greu de inteles ar fi daca Huntson ar obtine semnatura lui Trump. Alternativa ar fi blocarea pentru inca un timp a masinariei diplomatice sau sfarsitul jocului de-a “imixtiunea” rusa. Oricum, o diplomatie bilaterala bazata pe un mit fondator va fi putin credibila chiar si pentru terti. Un presedinte slab inauntru si tare in afara este un nonsens.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: