Ruperea CSM: CSM-ul procurorilor si CSM-ul judecatorilor

Ceea ce se putea intampla oricand, avand in vedere compozitia inadecvata de statute si roluri, incluzand un conflict de rol, s-a intamplat cu prilejul avizului negativ al CSM privind legile Justitiei.

CSM s-a rupt in doua, dupa o linie tectonica data de incompatibilitatile dintre cele doua categorii socioprofesionale. Practic, din separatia informala a carierelor a rezultat un CSM al procurorilor si un CSM al judecatorilor.

Ca intr-un fenomen de subductie, cand un fragment de placa tectonica se scufunda sub un altul adiacent mai mare, CSM-ului judecatorilor si avizului lor pozitiv li s-a supraordonat CSM-ul procurorilor si avizul lor negativ pentru reforma Justitiei.   

Intrebarea este cat de corect este ca avizul procurorilor sa prevaleze fata de avizul judecatorilor? Un raspuns il aflam comparand partialitatea cu impartialitatea. Sau daca ne imaginam ce ar insemna ca acuzatorul sa pronunte si sentinta?

Un compozit institutional procurori – judecatori, precum CSM, nu are cum sa garanteze independenta Justitiei, ideea de Justitie fiind compatibila si din aceeasi clasa de valori juridice cu ideea de Impartialitate.

Cel mai probabil, misiunea este imposibila, daca admitem evidenta ca germenii esuarii au fost implantati din proiectare.  

Sa remarcam pozitionarea partinitoare a presedintelui Klaus Iohannis, care a luat in brate avizul negativ al CSM-ului procurorilor, recomandand „regandirea” legilor Justitiei. Iohannis, corp comun cu procurorii, nu cu judecatorii. De ce? Unde duce acest drum? 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: