Noul ambasador al SUA în Rusia: Asteptari privind diplomatia normalizarii. Principii contra mitologii

Sanatatea unei relatii bilaterale interstatale (si nu numai) depinde in foarte mare masura de reciprocitatea sinceritatii si deschiderii partilor. Relatiile echitabile sunt cele mai durabile, suna o recomandare pragmatica, cunoscuta oamenilor de afaceri.

Jon Huntson, noul ambasador al SUA in Rusia, care si-a prezentat presedintelui Vladimir Putin scrisorile de acreditare, intr-o ceremonie care a avut loc marti la Kremlin, este si el om de afaceri.

Cand un diplomat este dublat de un om de afaceri, exista o sansa in plus de normalizare a relatiilor Washingtonului cu Moscova, marcate de cea mai mare tensionare dupa incheierea razboiului rece.

Deteriorarea relatiilor americano-ruse a survenit in timpul regimului Obama, pe fondul crizelor din Siria si Ucraina. Normalizarea relatiilor bilaterale, multasteptata din partea noii administratii americane, s-a impotmolit in marasmul post-electoral si politic care treneaza la Washington.

“Rezistentii” bipartizani care se opun normalizarii invoca un presupus amestec al rusilor in alegerile prezidentiale americane si o supozitie privind înțelegerea asociaților lui Trump cu Moscova.

Rusia a respins cu fermitate in repetate randuri aceste presupozitii, denuntand de fiecare data subminarea relatiilor bilaterale si internationale de catre mitologiile de politica externa.

„Pledăm pentru o cooperare constructivă, predictibilă şi reciproc avantajoasă. Suntem convinşi că la baza acestei cooperări trebuie să stea principiul egalităţii, respectul faţă de interesele naţionale şi neamestecul în treburile interne”, a declarat Vladimir Putin, referindu-se la relatiile dintre Rusia si SUA, cu prilejul primirii scrisorilor de acreditare ale noului ambasador al Wahingtonului.  

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: