Doi ani de la masacrul de la “Colectiv”: Declaratia comemorativa a ambasadorului SUA indreapta atentia publica spre pista politica a “coruptiei”, nu a anchetei criminalistice

Incendiul chimic, aproape napalmic – parca rupt dintr-un  documentar despre razboiul vietnamez -, care a avut loc in urma cu doi ani la clubul “Colectiv”, de pe urma caruia au murit 65 de tineri, nu a fost o tragedie accidentala, ci un masacru. De obicei, un asemenea carnagiu are loc numai intr-o acțiune sângeroasă asupra unei mulțimi fără apărare.

Din pacate, pana in prezent, justitia nu a gasit niciun vinovat. Sau, in caz contrar, pastreaza tacerea, climatul politic si justitia politica nefacand probabil inca posibila cunoasterea adevarului. Spravietuitorii si apropiatii victimelor cer insa sa se afle vinovatii si sa se faca dreptate.

Luni, au avut loc comemorari ale celor disparuti in incendiu. Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a depus flori la memorialul de la clubul „Colectiv”. Klemm a spus ca mesajul acelor zile a fost „coruptia ucide”, dar ca exista inca o credinta puternica in Romania ca trebuie sa se faca mai mult impotriva coruptiei.

Pardon?! Nu vad in speta nicio legatura cauzala intre coruptie si morti. I-a „corupt” emotional cineva pe tineri sa mearga la concertul „Goodbye to Gravity”? I-a „corupt” cineva pe cei care au aprins obisnuitele artificii de spectacol sa incendieze clubul si, o data cu acesta, pe ei insisi? Pentru aducere aminte, „Coruptia ucide!” a fost un slogan politic slobozit de planificatorii de emotii publice pentru a initializa o unda care sa duca la o criza politica.

Repetarea mantrei/marotei coruptiei, folosite ca arma politica, mi s-a parut nepotrivita pentru memoria celor morti si asteptarile privind ancheta criminalistica. Cred ca politizarea acestei dureroase comemorari, pentru a obtine avantaje politice, a fost nefireasca, discordanta cu atmosfera ritualica de ruga si piosenie a momentului. 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: