Cacealma sau diplomatie la limita: Hans Klemm dezinformeaza Departamentul de Stat. Slujitorii Justitiei nu pot fi stapanii Justitiei, prin situarea lor deasupra Legii

Rex Tillerson / Foto: Facebook – U.S. Department of State

Interventia Departamentului de Stat al SUA si a ambasadorului sau la Bucuresti, Hans Klemm, in activitatea legiuitoare a Parlamentului Romaniei este un act atat de iesit din comun si de inacceptabil incat cel mai probabil la mijloc este vorba despre o diplomatie la limita sau o dezinformare.

In ordinea aparitiei stirilor in media romaneasca pe acest subiect, ambasadorul Statelor Unite in Romania, Hans Klemm, a afirmat, luni, intr-un interviu pentru ziarul Express de Banat, referitor la modificarea legilor justitiei, ca „Urmarim indeaproape evolutia si asteptam sa vedem ce modificari vor aparea in Parlament si care va fi forma finala rezultata din Comisiei. Avem ingrijorari foarte serioase, cel putin cu privire la propunerile initiale ale ministrului Justitiei.”

Mai tarziu, in cursul aceleasi zile, esenta aceluiasi mesaj a aparut pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, intr-un comunicat transmis de Heather Nauert, purtator de cuvant al institutiei, in care Parlamentul Romaniei este indemnat sa renunte la modificarea legilor justitiei, care „afecteaza lupta anticoruptie si independenta judiciara.”

Termenul de “ingrijorare” fata de mofificarile legilor Justitiei si supozitia ca acestea ar “afecta” lupta anticoruptie si independenta judiciara apartin ambasadorului Hans Klemm, care le-a vehiculat ca pe niste opinii neinsotite de argumente reale si valide, ca pe niste ipoteze fara demonstratie. La acestea, Departamentul de Stat a adaugat „indemnul”. 

„Statele Unite constata cu ingrijorare ca Parlamentul Romaniei are in vedere modificari legislative care ar putea submina lupta impotriva coruptiei si ar putea slabi independenta judiciara in Romania. Aceasta legislatie, propusa initial de Ministerul Justitiei, ameninta progresul pe care Romania l-a facut in ultimii ani de a construi institutii judiciare puternice, protejate de interventia politica. Indemnam Parlamentul Romaniei sa respinga propunerile care slabesc statul de drept si pun in pericol lupta impotriva coruptiei”, se arata in comunicatul diplomatiei de la Washington. Din analiza cronologica rezulta ca circuitul tur-retur al informatiilor a fost Bucuresti-Washington-Bucuresti.

Modificarile la legile Justitiei urmaresc reabilitarea prezumtiei de nevinovatie si statuarea raspunderii egale in fata legii, potrivit principiilor de drept roman ca nimeni sa nu fie pedepsit pe nedrept si niciun vinovat sa nu ramana nepedepsit. Aceste principii ii vizeaza si pe judecatori si procurori, ca cetateni cu aceleasi drepturi si obligatii precum toti cetatenii Romaniei. Un magistrat nu va mai fi suspendat automat din functie cand este trimis in judecata, dar in cazul in care i se va dovedi vinovatia va raspunde potrivit legii.

Intentiile nedeclarate ale ambasadorului american Hans Klemm, din spatele imixtiunilor si presiunilor sale privind pastrarea intacta a unor privilegii ale categoriei socioprofesionale a magistratilor, in scopul dependentei Justitiei de Ambasada americana si al obtinerii de concesii/dispense/derogari de la lege pentru interesele americane, sunt de a face din slujitorii Justitiei stapanii Justitiei, prin situarea lor deasupra Legii. Replica de drept nu poate fi decat una singura: interesele voastre nu pot fi deasupra legilor noastre!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: