Pe aici nu curge Nilul: A pornit totul de la „innoptarea” inopinata? Atunci, Klemm a „facut” cartile, iar Tillerson le-a „taiat”?

Ambasada SUA: Rex Tillerson se află la Bucureşti; nu are program oficial în România

Toti stim povestea din Vechiul Testament despre cele zece plagi ale Egiptului, pe care Yahweh, Dumnezeul evreilor, le-ar fi trimis asupra egiptenilor pentru a-l convinge pe faraon să elibereze evreii din sclavie. Multe cercetari, cu cele mai sofisticate mijloace din vremurile moderne, cred insa ca nu a fost vorba de o mana divina, ci de una omeneasca.

Rememorarea biblica mi-a fost prilejuita de comunicatul de luni al Departamentului de stat al SUA privind pretinsa afectare de catre modificarea legilor Justitiei a luptei anticoruptie si a independentei judiciare si indemnul, adresat Parlamentului, de a renunta la legiferare.

Fara indoiala, tonul si continutul comunicatului american sunt atat de ciudate incat vor suscita multe analize si contextualizari, de acum incolo, pentru a afla adevaratele cauze si ce se doreste cu adevarat.

In primul rand, ar trebui sa observam un lucru destul de delicat pentru razboiul dintre republicanii si democratii americani, ca ambasadorul Hans Klemm este o relicva a fostului regim Obama in sanul noii puteri, a Administratiei Trump.

Contradictia dintre vechea diplomatie si vechea politica externa ale SUA si cele actuale sunt evidente si inevitabile, dar cu toate aceastea diplomatia reziduala prin persoana lui Klemm se afla intr-o zona sensibila si de mare importanta strategica.

De ce vrea Klemm sa proiecteze o “plaga” asupra Romaniei, punand o minciuna pe masa Departamentului de Stat? O idée despre contrarietatile pe care le contine mesajul politico-diplomatic american, care este neconform cu realitatea si progresul reformei juridice romanesti, ne putem face sesizand cele trei tipuri de sustineri care se bat cap in cap.

Sustinerea de autoritate (1), sub forma imperativului aproape brutal  “nu legiferati!, vine in contradictie antagonica cu argumentul de reputatie (2), venit din aceeasi sursa. SUA recunosc pozitia Romaniei in regiune, de tara cu cele mai credibile lupta anticoruptie si independenta judiciara, ale caror fundamente au fost puse in timpul celei mai bune guvernari, a Guvernului Adrian Nastase (2000-2014). 

Afirmatiile de autoritate intra intotdeauna in ricoseu cu argumentul de democratie (3), oriunde, oricand si pe orice speta. Este un drept suveran al oricarui parlament sa legifereze. Ori, lucru absolut surprinzator, SUA cer Parlamentului Romaniei sa nu legifereze, un grosolan amestec executiv extern in exercitiul celei mai reprezentative institutii a democratiei si puteri a statului de drept.

Nebulozitatea comunicatului Departamentului de Stat ne face sa nu omitem din discutie si o alta ipoteza. Este vorba de probabilitatea ca toata cazuistica spetei in derulare sa aiba drept punct de pornire innoptarea inopinata la Bucuresti, la mijlocul lunii noiembrie, a secretarului de stat american, la intoarcerea din turneul asiatic. A fost nefiresc ca Rex Tillerson sa nu aiba intalniri si discutii cu oficialitatile tarii gazda. In acest caz, nu este exclus ca in acea noapte, la Ambasada SUA, Klemm sa fi “facut” cartile, iar Tillerson sa le fi “taiat”.      

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: