Casatorie politica: Dezradacinarea populara a monarhiei britanice? 

Anuntarea, luni, a logodnei dintre printul britanic Harry si actrita americana Meghan Markle, a caror casatorie va avea loc in mai 2018, i-a luat prin surprindere pe supusii britanici. Frustrarile cele mai mari nu sunt in legatura cu diferentele de religie sau de varsta, Meghan Markle fiind protestanta si cu 3 ani mai mare decat printul Harry, ori de faptul ca aceasta a mai consumat o casatorie (2011-2013), ci cu originile incetosate si neamul strain al actritei. S-au terminat, oare, fetele frumoase si de vita veche din Regat, de n-a gasit printul Harry niciuna pe gustul sau?, circula in insula un murmur, raspandit in retelele de socializare. 

Perceptia ca printul Harry al Marii Britanii ar fi putut evita riscul dezradacinarii populare a monarhiei britanice prin continuarea liniei de sange a Regatului, printr-o alianta matrimoniala cu radacini britanice, agita, intrucatva, nationalismul “mare”, al majoritatii britanicilor. Acesta din urma este diferit si distant fata de nationalismul “mic”, al minoritatii conducatoare, legate de varfurile marii industrii financiare britanice, din City of London, pe care, in mod evident, o trage ata spre ruda sa americana, putred de bogata, de pe Wall Street, din New York City.    

La nivel de analiza, este neindoios ca este vorba de o casatorie politica, pusa la cale de “nationalismul mic”, care a pus la cale si Brexitul, ambele evenimente venind in intampinarea “relatiei speciale” dintre USA si UK, tot mai des invocate de ambele parti. Desigur, casatoriile regale pe criterii politice au fost larg folosite in secolele trecute, dar pastrarea sangelui albastru a fost mereu grija de capetenie. Azi, cand monarhia este pe cale de disparitie, eforturile de a o mentine in viata in Marea Britanie sunt dictate tot de ratiuni politice, de putere, pentru supravietuirea Commonwealthului, al carui cap este coroana britanica. De remarcat, insa, ca traditia monarhica britanica este doar o forma de acoperire. La adapostul ei se incearca denaturarea politica a continutului, a radacinilor monarhiei britanice, in fapt, a naturii populare a puterii in Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: