Inca un rus se “amesteca” in politica SUA: Aspirand dupa un lider si o opozitie pe care americanii nu le au, Municipalitatea Washington a dat bulevardului din fata Ambasadei Rusiei numele opozantului rus Boris Nemtov

Se pare ca mentalul colectiv american, reprezentat cel putin la nivel local, daca la nivel national americanii nu au mai avut acelasi noroc in cel putin ultimele scrutinuri pentru alegerea presedintilor SUA Donald Trump (2016) si Barack Obama (2008 si 2012), este obsedat de modelul de sistem politic al Rusiei, cu presedinti reprezentativi si echilibrati si o opozitie reala, netrucata prin „bipartizanism”.   

Dupa circul national si international privind pretinsul amestec al presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, in cele mai recente alegeri prezidentiale din SUA , pe care l-au facut cele doua partide americane, republican si democrat, care parca se topesc unul intr-altul, formand un partid unic, iata ca a venit si randul unui fost lider al opozitiei, Boris Nemtov, asasinat in 2015 la Moscova, printr-un scenariu ale carui urme se pierd in lumea serviciilor secrete care servesc politica antirusismului. Numai ca de aceasta data, noua volta propagandistica antiruseasca este cu dus si-ntors. Oricat s-ar stradui, nicio minoritate dominanta nu poate turna cu lingurita chiar tot ce vrea ea in mentalul majoritatii.

Dupa toate anatomiile instigarilor internationale, cele mai noi fiind cele impotriva Iranului, prin care s-a incercat o conspiratie de schimbare prin revolta a regimului de la Teheran, cu ajutorul unor retele infiltrate, intrucatva asemanatoare tentativei de puci de acum doi ani de la Ankara, asasinarea lui Boris Nemtov a urmarit provocarea de tulburari politice si sociale care sa-l puna in dificultate pe presedintele independent Vladimir Putin. Numai un „idiot util” ar fi putut crede ca administratia de la Kremlin si-ar fi putut face singura probleme, prin subrezirea bazei sale politice si sociale.

Revenind la admiratia irepresibila americana pentru rusi, Consiliul municipal al capitalei federale americane a votat, marti, o rezolutie prin care o portiune de bulevard din dreptul ambasadei Rusiei la Washington va deveni „Boris Nemtsov Plaza” (Piata Boris Nemtov). Desigur, decizia politica a fost motivata propagandistic, ca “un mesaj clar” care ar fi transmis “lui Vladimir Putin si prietenilor sai” de catre “poporul american”, care “este alaturi de rusii care cu curaj incearca sa construiasca un viitor liber si democratic pentru tara lor”, dupa cum a declarat senatorul republican de Florida, Marco Rubio (un cubanez american), care a sprijinit propunerea consiliului.

Inevitabil, politicienii rusi au criticat aceasta manevra antiruseasca, instigativa si defaimatoare, oarecum terna si lipsita de inspiratie, din moment ce ea a fost aproape o copie a celei antiiraniene, de saptamana trecuta. Dar nu numai, acest limbaj de lemn al insultei si calomniei este folosit impotriva tuturor liderilor politici nationali si statelor nationale care apara independenta, suveranitatea si libertatea popoarelor lor, criticand regimul de la Casa Alba, de care lumea se distanteaza si pe care il izoleaza tot mai pregnant. Raspunzandu-le pe limba lor, liderul extremist al partidului nationalist LDPR, Vladimir Jirinovski, a acuzat SUA ca „doresc in mod specific sa foloseasca trucuri murdare in fata Ambasadei Rusiei”. Dar, una peste alta, cultivarea memoriei fostului lider de opozitie rus Boris Nemtov este un lucru bun, este o cinstire a culturii politice democrate ruse, a Rusiei de azi. Nemtov reprezinta un model de lider rus si de opozitie rusa de care americanii au nevoie. Cine stie, poate ca intr-o zi el va deveni si o scanteie reformatoare, dupa modelul rusesc, pentru alegatorii americani si pentru politica americana.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: