Un naș și un botez non-conforme: Klaus Iohannis dă numele partidului său democrației din România
Nu stiu cati au observat (probabil, putini) sau cati vor comenta (probabil, si mai putini) gafa sau impertinenta politica a presedintelui Klaus Iohannis la intalnirea de marti cu sefii misiunilor diplomatice acreditati la Bucuresti. Sau poate ca a fost un semnal prevestitor?
In elanul discursului prezidential, Iohannis a denumit democratia din Romania dupa numele partidului sau, PNL. El a dat asigurari ca si in anul 2018, Romania va actiona pentru a avea “un stat în care democrația liberală (sbl. mea, fp) și statul de drept sunt deplin consolidate, cu o justiție independentă”. De ce “democratie liberala”?
Rau nu este sa ai un partid prezidential sau pro-prezidential. Toti presedintii din lume au asemenea vectori de ascensiune si de mentinere la putere. Inacceptabila si de trista faima este insa pretentia de a da democratiei numele partidului tau. Toate experimentele istorice de acest gen au fost nefaste, au sfarsit in crize si au contorsionat societati.
Sau, ceea ce este si mai grav, sa botezi democratia cu numele ideologiei globale esuate a liberalismului. Liberalismul este o ideologie imbatranita, depasita. Ea s-a nascut chiar in anul revolutiei americane, ca un instrument al expansiunii economice globale, ce avea sa urmeze (v., Adam Smith, Avutia natiunilor, 9 martie 1776). Azi, dupa suita de crize structurale globale, este pe deplin probat ca liberalismul nu este reformabi, ci demolabil.
Cu un astfel de nume vrea nașul Iohannis sa boteze democratia din Romania? Nu numai ca este nepotrivit, dar este si tarziu, la cei 28 de ani ai democratiei romanesti. Pe de alta parte, “democratia liberala” este si un afront la pluralismul politic. Cine i-a permis? Nu incalca Constitutia?
Nu mai spun despre cum s-au simtit ambasadorii tarilor care nu au „democratie liberala”. Ori care s-au desprins de liberalism, nu il mai confirma (cazul recent al SUA). Nu ma refer la Hans Klemm, uitat la post de pe timpul presedintelui Obama. El sigur s-a bucurat, ca ambasador al „democratiei liberale”, dar este in contratimp cu republicanismul nationalist si protectionist al noii administratii, a presedintelui Donald Trump.
Nu vreau sa fac aici o ierarhie intre pluripartidism si monopartidism, care este o chestiune de etape istorice, trecute sau viitoare. Vreau doar sa accentuez ca daca regula este de pluralism, nu de monolitism, de pluripartidism, nu de monopartidism, presedintele Iohannis trebuie sa respecte aceasta regula, sa scoata urgent denumirea partidului liberal din denumirile democratiei si statului din Romania.
This entry was posted on Marți, 23 ianuarie 2018 at 17:33 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or trackback from your own site.