Ce mai iese din ceata de dincolo de Canal: Guvernul Marii Britanii infiinteaza “Ministerul Adevarului”

Probabil ca privindu-si, din secolul trecut, concetatenii din secolul nostru, George Orwell, autorul celei mai expresive literaturi distopice privind totalitarismul, prin care a tintit necrutator fosta URSS si fostii sai sateliti, din Europa de Est (si nu numai), ar resimti surprindere si compasiune.

Istoria se intoarce, s-ar simti obligat sa recunoasca descriptorul bigbratherului si dublului limbaj. Dar nu intotdeauna in acelasi loc si in aceeasi forma, ar concede Orwell, azi, cu amaraciune.

Nu mai putin surprinsi si compasivi suntem insa si noi, cei de pe continent, in fata unei dihanii mancatoare de adevaruri, care incepe sa iasa din ceata insulara, de peste Canal.

Guvernul UK a anuntat, marti, prin purtatorul de cuvant al premierului conservator Theresa May, ca va infiinta o noua unitate pentru combaterea “stirilor false” (“fake news”) si descurajarea campaniilor de dezinformare ale altor state.

Despre cum va face guvernul britanic sa distinga ce este adevarat de ce este fals si ce este informare de ce este dezinformare, in fluxul global de informatii, nu am aflat. Probabil ca va exista o bagheta magica a adevarului, cu care stirile vor fi atinse precum supusii britanici, merituosi, cu spada regala, in ceremoniile de innobilare.

Cu alte cuvinte, fiecare stire va primi o stampila din partea guvernului. Acest fenomen se numeste cenzura, restrictionarea libertatii de informare si de exprimare. Adica, fiecare cetatean va trebui sa consume numai stirile aprobate de guvern. Altfel, se va arde sau va fi ars, coercitiv.

Pentru cei care nu stiu, in dubla gandire orwelliana, care ea insasi a fost cotropita la un moment dat de simpatii totalitare, cand Orwell a luptat in razboiul civil spaniol de partea comunistilor, fiecare cuvant cheie din limbajul totalitar oficial are intelesul real al antonimului.

In stil orwelian spus, structura britanica propagandistica si de filtrare/cenzurare a stirilor, care va antrena o armata de oameni cu stampile, poate fi asimilata unui “Minister al Adevarului”.

Noua cenzura sui generis porneste probabil de la neincrederea guvernului britanic in dreptul cetatenilor UK de a avea acces liber la surse alternative de informare, in capacitatea lor de interpretare libera a informatiilor. Ea seamana izbitor, indiferent de straiul pe care il poarta, cu liberticidul din regimurile totalitare, in care cetatenii sunt obligati sa traiasca intr-un mediu informational toxic, de propaganda si cenzura.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: