Ce facem cand nu avem loc la o masa?

Conceptia si conceptul privind “sfarsitul istoriei” i-au apartinut lui Francis Fukuyama. Infirmate, acestea au fost retrase, dar locul lor a fost luat de “conflictul civilizatiilor” al lui Samuel Huntigton, venind din acelasi spatiu.

Privind intrebarea “cât mai este de unită Uniunea Europeană din 2018?”, o privesc fara nicun fel de dramatism. Orice formula de integrare economica are un caracter istoric. Inclusiv largirea, contractia sau refondarea, oricat de multe sau de putine ar fi ele. Adaptarea si readaptarea tin de inteligenta si filosofia supravietuirii.

Pe de alta parte, nu trebuie sa facem greseala sa confundam unitatea Uniunii Europene cu unitatea Europei. Poate ca a venit vremea, ce-i drept cam tarziu dupa daramarea zidului Berlinului, dar e bine si asa decat niciodata, sa nu mai reducem intregul Europa la una sau alta din partile sale.

Pe continent pot incapea si coexista mai multe modele de integrare economica, fara a se pune in cauza unitatea europeana, recastigata dupa disparitia totalitarismului comunist. Ca pot exista grade diferite de democratie sau de autoritarism, este o alta problema, care tine de specific sau conjuncturi. Important este sa nu existe dictaturi, cu cunoscutele societati inchise, nerespectari ale drepturilor omului si represiuni in masa sau sistematice.

Decat intre scaunele unei mese sau pe un scaun mai mic ori pe un al doilea rand de scaune, mai bine ne ducem la o alta masa. In esenta, vreau sa spun ca in Europa pot sa fie foarte bine mai multe uniuni economice regionale, iar cand este vorba de coordonare politica in probleme care vizeza intreaga Europa, ne putem aseza cu totii la o singura masa, la cea mare din sufragerie.

(Comentariu la articolul „La masa sau intre scaune”, de Teodor Baconschi, care a aparut, azi, pe Contributors.ro)

http://www.contributors.ro/editorial/la-masa-sau-intre-scaune/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: