Donald Trump, asteptat la Kremlin de cand acesta si-a inceput mandatul prezidential la Casa Alba

 

Donald Trump si Vladimir Putin Foto: Agerpres / EPA

Un oficial al Kremlinului a declarat, luni, ca, in convorbirea telefonica din 20 martie, presedintele american, Donald Trump i-a propus presedintelui rus, Vladimir Putin, o intalnire la Casa Alba. Dar, apoi, a reprosat si punctat oficialul rus, propunerea americana a fost compromisa de acuzatiile calomnioase la adresa Rusiei privind presupusa implicare a acesteia in otravirea fostului agent dublu Serghei Skripal, in Salisbury (Anglia), si de expulzarile si contra-expulzarile de diplomati.

O intalnire intre presedintii rus si american ar fi extrem de utila pentru dezghetarea relatiilor bilaterale dintre Rusia si SUA si inceperea solutionarii in comun a marilor dosare internationale in asteptare. Donald Trump a fost asteptat la Kremlin inca de cand acesta si-a inceput mandatul la Casa Alba. Din pacate, ceea ce s-a impus inaintea oricarui motiv al neintalnirii la Moscova a fost inactiunea. N-a fost sa fie.

Dupa ce si sansa intalnirii la Washington (care, oricum, ar fi alimentat neproductiv teza presupusei “imixtiuni” ruse) a fost compromisa prin acuzatii politice si expulzari diplomatice nefondate, urmatoarea posibilitate, si cea mai probabila, de iesire din starea potentiala de razboi rece, ar fi un summit ruso-american neutru, intr-o capitala europeana, dupa modelul intalnirii Gorbaciov-Reagan, la Reykjavik (11-12 octombrie 1986) sau Gorbaciov-Bush, la Malta (2-3 decembrie 1989). Bineinteles, partenerii americani ai rusilor vor trebui intre timp sa faca dovada unei conduite de bunavointa politica si diplomatica si de retinere de la provocari inutile.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: