Mistica recolonizarii: Atrasa sau nu de pretinsa descoperire a unor uriase zacaminte de petrol de sist, care ar fi comparabile cu cele de petrol ale Rusiei, Marea Britanie se intoarce in fosta colonie Bahrain, unde deschide o baza militara

Bahrain, o țară insulară din Golful Persic, independentă și suverană, dupa cum noteaza sursele oficiale, a fost colonie britanica din 1861 pana in 1971, cand, o data cu cvasi-epuizarea rezervelor de petrol, fortele coloniale britanice s-au retras. Pozitia strategica a Bahrainului in Orientul Mijlociu este controlata de aliatul special al Marii Britanii, prin dislocarea in insulele bahraineze a Flotei a Cincea a SUA.

Iata insa ca anuntul de miercuri al Bahrainului, potrivit caruia a descoperit un câmp petrolifer care ar conţine aproximativ 80 de miliarde de barili de petrol de şist, care – sa vezi ce coincidenta ciudata! -, ar fi la fel de mare ca rezervele de petrol ale Rusiei, estimate la 80 de miliarde de barili, ceea ce ar putea face din aceasta mica tara din Golf un important producător de petrol, pare sa fi redesteptat interesul fostului sau stapan colonial. Marea Britanie a anuntat, la scurt timp dupa anuntul bahrainez, ca a deschis o baza militara in Bahrain, prima bază permanentă a forţelor armate britanice în Orientul Mijlociu după aproape o jumătate de secol, in care se afla aproximativ 300 de militari si personal de sustinere. Aceasta baza se adauga celor patru nave britanice de depistare de mine aflate deja în Bahrein.

Nu stiu cat credit ar trebui acordat informatiei privind descoperirea miraculosului zacamant de petrol de sist din Bahrain, si mai ales comparatiei cu Rusia, ultima izvorata parca dintr-un joc coplilaresc al complexelor, motiv pentru care ar putea foarte bine sa fie un “fake news”. Cred ca mai degraba ar trebui luat in calcul interesul geostrategic, de sporire a prezentei militare britanice in regiune. ”Este vital să colaboram cu aliati apropiati ca Bahrainul in combaterea amenintarilor regionale ca cea reprezentata de Daesh (acronimul arab al SI)”, a fost, destul de neconvingatoare, motivatia Ministerului britanic al Apărării, referitoare la noua sa baza militara din Orientul Mijlociu, in conditiile in care potrivit Kremlinului “armata gruparii Stat Islamic din Siria a fost învinsa” sau conform Casei Albe  “misiunea vizand eradicarea Statului Islamic “se apropie de final”. Ideea unei tentative de redesenare a hartii bazelor militare americane si britanice in regiune sau in proximitati ale acesteia devine si mai credibila daca o coroboram cu miscarile strategice ale SUA din Siria (Manbij) sau cu cele de racire accelerata a relatiilor cu Turcia (v. retragerea din Incirlik) si tatonarea Greciei ca alternativa pentru bazele militare americane.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: