Regele Carol al II-lea si politica fricii: Foaia de parcurs si modelarea contextului de obedienta

Regele dictator Carol al II-lea si dictatorul nazist Adolf Hitler

“Omagiul” adus regelui Carol al II-lea de catre nume ilustre ale elitei romanesti, in chiar anul prabusirii statal-teritoriale a Romaniei, indica, cred, habarnismul politic al acestora, pe de o parte, si obedienta fata de putere, pe de alta parte.

In opinia mea, aventurierul politic Carol al II-lea cu siguranta ii dispretuia pe romani si, avand in vedere si anturajul sau intim, a modelat un context de obedienta, folosind mai multe unelte si actiuni politice.

Din categoria ultimelor as aminti asasinarea in inchisoare a adversarilor politici, un semnal despre care astazi stim ca se incadreaza in politica fricii.

Cred ca acest personaj detestabil de la varful statului roman a fost la randul lui o marioneta in mainile arhitectilor celui de-al doilea razboi mondial, care a urmat o foaie de parcurs pana in momentul in care, prinsa in clestele Est-Vest, Romania a fost silita sa intre in tabara Germaniei lui Hitler.

Aducerea Romaniei intr-un spatiu politico-diplomatic atat de stramt, practic prin punerea ei la zid, nu ar fi fost posibila daca seful diplomatiei romanesti Nicolae Titulescu nu ar fi fost demis brutal si fara motivatie.

Dar Carol al II-lea a facut, dupa parerea mea, o manevra abila, prin care a urmarit sa nu se mai repete patania regelui Carol I, din primul razboi mondial.

Desi Carol I a vrut sa inscrie Romania in razboi alaturi de Puterile Centrale, si deci alaturi de Germania, votul Consiliului de Coroana, din iulie 1914, a fost potrivnic vointei regelui. Solutia diplomatica ceruta si obtinuta de catre Consiliul de Coroana a fost cea a neutralitatii, dar practic aceasta a pus bazele desprinderii de Puterile Centrale si apropierii si, apoi, alierii, de/cu Antanta, care avea sa se produca in 1916.

https://adriannastase.ro/2018/04/09/sarbatorile-de-pasti-la-cornu/  

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: