Doua pericole majore ale unui atac al SUA asupra Siriei: Un razboi SUA – Rusia / Aparitia unei noi grupari teroriste tip “Stat Islamic”

Vasily Nebenzia Foto: Agerpres/Xinhua

Iminentul atac al SUA asupra Siriei implica doua consecinte extrem de grave pentru securitatea globala. Un prim risc este cel al unui razboi intre SUA si Rusia, avand in vedere alianta militara ruso-siriana si prezenta de forte speciale si baze navale si aeriene ruse pe teritoriul national sirian. Acest risc este total inacceptabil, pentru potentialul sau de escaladare si transformare intr-un razboi mondial.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzia, a afirmat, joi, la finalul unei reuniuni cu usile inchise a Consiliului de Securitate, consacrate crizei siriene provocate de diversiunea atacului chimic de la Douma pentru a forta un atac militar al SUA asupra Siriei, ca “prioritatea imediata este evitarea pericolului unui razboi.” Intrebat de jurnalisti daca se refera la un razboi intre SUA si Rusia, diplomatul rus a raspuns: „Nu putem exclude nicio posibilitate, din pacate, pentru ca am vazut mesajele care vin dinspre Washington. Au fost foarte belicosi”.

O a doua consecinta majora a unui atac al SUA asupra Siriei ar fi ca repetarea inactiunii care a facut posibila invadarea Irakului pe motiv ca acesta ar detine arme chimice ar provoca o situatie post-criza similara, de recrudescenta a terorismului si aparitia unei noi grupari teroriste de tipul “Stat Islamic”, care ar reprezenta un pericol de securitate global, pentru toate statele lumii. De asemenea, si acest risc este total inacceptabil, ca urmare a uriasului numar de victime, refugiati si distrugeri, care va insemna un cost imens pentru suferinta umana. Posibilitatea scrierii unei noi istorii negre a terorismului prin destabilizarea Siriei, precum cea a Irakului in urma cu 15 ani, ridica pentru ONU sarcina urgenta de a stabili un mecanism de control si verificare a acuzatiilor privind folosirea de arme de nimicira in masa si de tragere la raspundere cand acestea se dovedesc scenarii pretextive sau cu rea intentie.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: