Flagrant diplomatic: Persona non grata la ONU si substituitoare a autoritatii oficiale a Casei Albe

Ambasadoarea Nikki Haley: ”Dacă regimul sirian folosește din nou acest gaz toxic, Statele Unite sunt cu armele încărcate”

In timp ce oficialii de la Casa Alba, Departamentul de Stat si Pentagon urmaresc de dupa perdele reactiile si ce se intampla dupa loviturile militare ilegale aplicate Siriei cu rachete si bombe de pe navele americane din Marea Mediterana si din Marea Rosie, doua evenimente foarte tulburi, la limita Conventiei diplomatice de la Viena si Constitutiei SUA, o implica nemijlocit, ca protagonista, pe Nikki Haley, ambasadoarea Statelor Unite la Natiunile Unite.  

Primul act al ambasadoarei Haley se refera la proferarea de la tribuna Natiunilor Unite de amenintari de folosire a fortei impotriva Siriei, un stat suveran si independent, membru cu drepturi egale, alaturi de celelalte 192 de state membre, ale celei mai importante organizatii din lume, a carei responsabilitate primordiala este pacea mondiala si care este sursa de drept international.

Dupa atacul nefondat din cursul noptii asupra Siriei, pentru un presuspus atac cu arme chimice la Douma, cu un presupus autorat al Damascului, ambasadoarea Haley a amenintat, sambata, in cadrul reuniunii de urgenta a Consiliul de Securitate, ca Statele Unite sunt pregatite sa declanseze noi lovituri in cazul unei alte acuzatii de “atac chimic”, adica la fel de neprobat si de inscenat.

“Daca regimul sirian foloseste din nou acest gaz otravitor, Statele Unite sunt pregatite sa loveasca din nou”, si-a sustinut ambasadoarea amenintarea razboinica de la tribuna forumului mondial al apararii pacii. In mod flagrant, Haley a intrat inadmisibil in contradictie cu Carta ONU si cu rolul ei de ambasadoare la Natiunile Unite.

Daca in mod firesc unui ambasador care a abuzat Conventia diplomatica de la Viena i se arata cartonasul galben de atentionare sau cartonasul rosu de recuzare, la fel de indreptatita ar fi si considerarea ambasadoarei Haley drept o persona non grata la ONU. De altfel, in deschiderea reuniunii, secretarul general al ONU, Antonio Gueterres, a adresat un apel membrilor Consiliului de Securitate sa “actioneze in acord cu Carta Natiunilor Unite si in cadrul dreptului international “atunci cand in cauza sunt “pacea si securitatea”.

Al doilea act flagrant a survenit luni, cand ambasadoarea Nikki Haley a facut declaratii care exced fisa postului sau de la ONU, substituindu-se autoritatilor oficiale ale sefilor Casei Albe, Departamentului de Stat si Pentagonului, ori atributiunilor purtatorilor de cuvant ai acestora. Intr-o discutie, duminica, la canalul de televiziune Fox News, Haley s-a aventurat imprudent sa sustina ca SUA nu-şi vor retrage trupele prezente pe teritoriul sirian până când obiectivele care stau în faţa lor nu vor fi fost atinse.

Ea a enumerat si trei obiective pe care Washingtonul le-ar urmari: să aibă certitudinea că nicio armă chimică nu poate fi folosită într-un mod ce ar constitui o ameninţare pentru interesele SUA; ca gruparea jihadistă Statul Islamic să fie învinsă şi ca SUA să poată supraveghea activităţile iraniene. Intr-un comunicat al Casei Albe privind Siria, se declara insa foarte transant: „Misiunea americană nu s-a schimbat”, trupele se vor întoarce „cât mai curând posibil”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: