Chișinău: Urgenţa unei redefiniri de strategie. De la “confruntarea geopolitică” la calea română

“Confruntarea geopolitica” este calea kieveana a scindarii. Sa privim la cele doua Ucraine care au urmat Maidanului de la Kiev si vom intelege pericolul aventurarii pe calea confruntarii geopolitice. Kievul s-a lasat antrenat intr-un nou razboi rece, care nu este al sau, la scurt timp dupa ce a scapat de cel vechi, ambele la preturi nemeritate.

Pentru Chisinau inca nu este prea tarziu sa inteleaga adevarul amar al preturilor existentiale pe care le va plati continuand sa mearga pe calea kieveana a confruntarii geopolitice. Republica Moldova este prea mica pentru un razboi asa de mare. Mergand pe calea Kievului, Chisinaul nu va culege beneficiile, ci pierderile.  

Exista si o alta cale pentru a ajunge in spatiul euroatlantic. O cale directa, mai scurta, fara parcursul de durata si plin de pericole al caii kievene, a confruntarii geopolitice. Calea chișinăuiană pentru apropierea de Uniunea Europeana si de Statele Unite este calea reunificarii cu patria mama. Este calea romana. Unirea cu Romania este calea oportunitatii europene si reparatiei istorice a reintregirii neamului romanesc. Confruntarea geopolitica este primejdioasa si costisitoare. Este o provocare inutila, in detrimentul inteligentei politice si diplomatice. Cu cateva zile in urma, Wess Mitchell, asistent al secretarului de stat american, a facut o afirmatie provocatoare, neconforma cu neutralitatea permanenta a Republicii Moldova, proclamata constitutional, care are un caracter exclusiv defensiv. Mitchell a declarat ca “Republica Moldova este in prima linie a confruntarii geopolitice.” Afirmatia a fost facuta in cadrul intrevederii cu seful legislativului moldovean, Andrian Candu.  

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: