Geopolitica neocoloniala si pietricelele fundatiei

In focul reuniunii Consiliului de Securitate, convocate la cererea Rusiei dupa loviturile aeriene intreprinse de SUA, Marea Britanie si Franta impotriva Siriei, ambasadorul rus Vasili Nebenzia i-a acuzat pe agresori ca au incalcat Carta ONU si dreptul international. El le-a aruncat in fata cuvintele: “Nu ati iesit din neocolonialism!”. Probabil, putini au fost cei care si-au dat seama ca aceste cuvinte au exprimat un mare adevar, atingand astfel punctul nevralgic, cauzal al suitei de razboaie “preventive” si de lovituri de “pedepsire”.

Marele vinovat de neocolonialism si vulnerabil la noile miscari de eliberare nationala este Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Acest cel mai mare imperiu colonial din istorie continua sa supravietuiasaca sub forma mascata a Commonwealth-ului. Potrivit istoricilor, Commonwealth-ul Coroanei britanice inglobeaza si fostele colonii americane. Ele au fost trecute de metropola prin operatia de schimbare la fata cu bisturiul numit razboiul de “independenta” american, prin care le-au dat noua identitate de Statele Unite ale Americii.    

Iata insa ca si Commonwealth-ul neocolonialismului britanic a inceput sa scartie din toate incheieturile, prevestind o noua tectonica politica a Imperiului, pentru “iesirea din neocolonialism”. Tot mai multe atingeri sau apasari pe acest punct dureros s-au intamplat in ultimul rand, facand Regatul Unit sa incerce sa abata atentia publica in cu totul alte directii. Printr-un recent anunt in fata celor 53 de sefi de guvern din Commonwealth, convocati la Londra, regina Elisabeta a II-a si-a desemnat succesorul la sefia acestuia in persoana printului Charles. De observat, succesiunea nu s-a referit la tronul Regatului, ci la sefia Imperiului neocolonial Commonwealth.      

Sunt si alte semnale care arata ca problema conservarii si apararii neocolonialismului in formatul Commonwealth a devenit preocupanta pentru Coroana Imperiului UK. La aceeasi reuniune a organizatiei neocoloniale care regrupeaza teritorii ale fostului imperiu colonial britanic, premierul Theresa May a declarat ca Marea Britanie va contribui cu 15 milioane de lire la întărirea apărării cibernetice a statelor din Commonwealth. De asemenea, numirea de catre regina Elisabeta a II-a a printului Harry ca ambasador al tineretului pentru Commonwealth si asocierea la acest rol a afroamericanei Meghan Markle, cu care printul se va casatori pe 19 mai, act apreciat de multi drept o casatorie politica, sunt indicii privind actiunile Coroanei de centralizare si control cu substrat neocolonial.

O pietricica care s-ar putea sa fisureza sau chiar sa naruie Imperiul neocolonial britanic este decizia simbolica a Swazilandului, fost protectorat britanic pana la independenta din 1968, de a-si schimba numele in eSwatini. Regele Swaziland, ultimul monarh absolut din Africa, a anunțat că țara sa își va relua numele de origine „eSwatini”, cu ocazia aniversării a 50 de ani de independență. „Odată cu independența, toate țările africane și-au reluat numele vechi, cel dinainte de colonizare”, a spus acesta, în fața unui stadion plin.

Un asemenea gest simbolic ar fi putut fi insa sugerat chiar de Londra, ca o operatiune de manipulare a perceptiilor in directia “independentei” neocoloniilor, dupa ce a devenit limpede ca vechile manipulari – inventarea “parlamentarismului” si “independentei” pentru fostele colonii etc. – si-au atins limitele. Oricum, NeoImperiul Britanic, care in forma sa veche a savarsit cele mai mari genocide in teritorii-tinta (genocidul irlandezilor – 1649, genocidul burilor – 1899 etc.) nu poate fi suspectat ca ar duce grija neocoloniilor.

Pentru cei care se intreaba de unde este “pasiunea” pentru scenarii de otraviri (v. Skripal) si gazari (v. Irak, Siria) vor fi probabil mirati sa afle ca insusi inaintasul Winston Churchill a fost un sustinator fervent al acestora. In 1920, blamand revoltele arabilor si kurzilor din coloniile britanice, Churchill a declarat public: „Îmi este de neînţeles meticulozitatea celor care se opun aplicării gazului. Eu sunt întru totul pentru utilizarea substanţelor otrăvitoare împotriva triburilor necivilizate” [Hirst, 1988, apud Назаретян, 2008, p. 175]. 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: