Ofensiva Moscovei: Carta Alba a relatiilor Rusia-SUA

Ce ar putea avea in comun DJT cu FDR

Invitatia pe care presedintele american, Donald Trump, i-a adresat-o presedintelui rus, Vladimir Putin, pentru o intalnire la Casa Alba ascunde, foarte probabil, dorinta nerealista ca, in felul acesta, incalcarea de catre SUA a Cartei ONU si a dreptului international, prin atacurile cu rachete asupra Siriei, de saptamana trecuta, sa capete o legitimare implicita din partea Rusiei.

Nu printr-o invitatie inacceptabila, susceptibila de formalism tendentios si lipsa de vointa politica reala pentru intalnire, dialog si detensionare a relatiilor bilaterale, se pregateste un summit. Nu printr-un mod expedient, de improvizatie si unilateralism. Este nevoie de acte precursoare de bunavointa politica si diplomatie preventiva, care sa creasca increderea, sa apropie si sa pregateasca destinderea.

Din pacate, aceste preparative pro-summit i-au lipsit partii americane. Ea s-a situat la antipod, prin rusofobie activa, explicita si agresiva. In plus, presedintele american, Donald Trump, ignora climatul de asimetrie politica si psihologica pe care l-a modelat, de agresiune sistematica de o parte si de defensiva necontenita de cealalta parte. SUA si-au descarcat umorile cu pretul provocarii si amorsarii Rusiei.

Secretarul Consiliului Securităţii Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, a pledat vineri pentru creşterea caracterului ofensiv al politicii externe a Rusiei şi asigurarea unui nivel suficient de apărare a ţării în legătură cu acţiunile Statelor Unite. El a explicat ca politica de amenintari si de izolare promovata de SUA la adresa Rusiei necesita “măsuri suplimentare de neutralizare”, prin cautarea de “posibilităţi de cooperare cu state străine, fără a exclude un compromis cu cele cuprinse în siajul SUA.”

In ofensiva politicii externe ruse, cred ca s-ar putea inscrie foarte bine o Carta Alba a relatiilor Rusia-SUA, pe care cele doua parti sa o semneze la Moscova. Un astfel de document, dupa modelul celor ale Comisiei Europene, ar contine linii directoare si propuneri de actiuni comune, in domenii specifice. Memoria cooperarii ruso-americane in razboiul impotriva hitlerismului, cand la Casa Alba s-a aflat un mare aliat al rusilor, presedintele Franklin Delano Roosevelt, ar fi o buna piatra de temelie pentru o Carta Alba a relatiilor Rusia-SUA. In felul acesta s-ar pune capat unei nedrepte rusofobii si unor impilatoare sanctiuni antirusesti, dictate de fostul presedinte afroamerican Barak Obama, care au adus rusilor, dar nu numai, multe suferinte si pierderi, care ar putea fi subiect al unei adevarate Carti Negre. O astfel de posibila Carta Alba Rusia-SUA conceptualizata, ar putea ramane deschisa la Kremlin, sa fie oricand asumata.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: