Maximizarea profitului si redistribuire progresiva

Dragul meu d’Artagnan, am serioase indoieli ca distingeti nuantele operationale intre indoctrinare, manipulare, psihologizare sau ca pricepeti in profunzime rolul motor si primordial al categoriei de interes. Ar mai fi si varianta sinceritatii, dar, in fine, sa trecem peste…

Credeti ca dupa 1989 mai poate fi gasit pe undeva vreun utopist? Nici chiar daca ar fi crescut in ghiveci sau in sera! In schimb, interesul si manipularea sunt altceva, ambele sunt eterne (v. Palmerston) si in raport ca de la scop la mijloc. Daca sustineti ca fara un mediu salarial cat de cat competitiv vom reusi sa stopam migratia creierelor stiintifice si bratelor de munca (sponsorizand educatia si economia altora) sau sa-i aducem acasa pe romanii plecati afara, degeaba strigati lozinca “Romania First!”. Esuati intr-o utopie la fel ca marxismul.

Ori daca sugerati ca este un moft sa pretinzi fiscalitate la standarde occidentale, care este aducatoare de venituri pentru investitii publice si pe care noi nu o practicam, ma tem ca intrati in categoria utopistilor incorigibili ai marionetei numite “social-democratie”, de pana la Liviu Dragnea. Daca vrem sa miscam lucrurile din incremenirea in care ne aflam de aproape trei decenii, haideti sa fim pragmatici, precum americanii – nu degeaba s-a nascut la ei William James, intemeietorul filosofiei pragmatismului (v. Pragmatism: A New Name for some Old Ways). De undeva trebuie inceput, iar Dragnea&PSD tocmai acest lucru l-au facut.    

PS/NB: Social-democratia a aparut cam cu 150 de ani in urma, iar pragmatismul cu o jumatate de secol mai tarziu. S-ar parea ca nu s-au intalnit sau, daca au facut-o, s-au ignorat. In zilele noastre insa sinteza lor este nu numai posibila, ci si necesara. Noul pragmatism se poate traduce astfel: profit capitalist si redistribuire social-democrata. Atrag atentia ca in aceasta redefinire nu este vorba de niciun comunism, despre ale carui economie hipercentralizata si egalitarism stim azi cu precizie ca sunt nefunctionale (v. si adevarul revelat de Mircea Popescu, referitor la ajutoarele sociale). Nici in China comunista nu mai exista egalitarism.

De altfel, insusi Lenin recunoscuse partial acest lucru, cand introdusese Noua Politica Economica (NEP), de incurajare a micii proprietati capitaliste. Redistribuirea social-democrata  nu inseamna egalitarism, ci progresie (nu progresism), sub forma cotelor progresive (liberalii sunt cu cota unica). Debutul si parcursul premierului Viorica Dancila sunt notabile. Daca social-democratii germani vor avea prima femeie ca presedinte, in cei 155 de ani de existenta ai SPD, putem nutri si noi speranta ca prima femeie presedinte al PSD va fi Viorica Dancila.

https://adriannastase.ro/2018/04/21/despre-maiestate/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: