Dilema SUA: Suspendarea vizei lui Liviu Dragnea sau mutarea Ambasadei Romaniei la Ierusalim?

Au mai ramas putine zile pana la ceremonia de inaugurare a Ambasadei SUA la Ierusalim. Evenimentul va avea loc pe 14 mai, in prezenta a 250 de oficiali americani si lideri evrei din SUA. Planul presedintelui PSD, Liviu Dragnea, de a participa la festivitate, alaturi de elita evreimii israeliene si americane, in urma anuntarii de catre acesta ca Romania va urma exemplul SUA si isi va muta Ambasada la Ierusalim, ar putea insa sa fie dat peste cap.

Printr-o adresa oficiala inaintata Departamentului de Stat american, mișcarea civică “Inițiativa România” (IR) a cerut suspendarea vizei americane pentru Liviu Dragnea şi punerea acestuia sub interdictia de a intra pe teritoriul SUA. “Iniţiativa România” îşi motiveaza demersul pe Decretul 7750 din 12 ianuarie 2014 al Preşedintelui SUA privind impactul corupţiei asupra intereselor SUA. Iniţiativa România arată că şeful PSD a fost condamnat definitiv în dosarul Referendumul şi mai este trimis în judecată sau cercetat penal în alte patru dosare de corupţie.

Cererea IR, ONG nascuta dupa tragedia “Colectiv”, ridica o mare dilema pentru SUA. Ea pare sa fie compromitatoare pentru oricare din cele doua solutii contradictorii. Daca va da curs cererii IR, SUA risca sa-si atraga acuzatii de ofensare a unui partener strategic si aliat, lucru inimaginabil. Liviu Dragnea este un inalt oficial roman activ, in functii de partid si de stat, ca sef al celui mai mare partid din Romania, aflat la guvernare, si sef al Camerei Deputatilor. Dar, mai ales, si acesta ar putea fi argumentul determinant de a o respinge, SUA vor risca sa dea un semnal prost pentru interesele sale si ale Israelului, scazand probabilitatea ca anuntul lui Dragnea sa devina realitate. Daca vor respinge cererea IR, SUA isi pot atrage acuzatia de ipocrizie, ca incurajeaza coruptia. Dilema pica foarte nepotrivit in contextul recentului Raport al Departamentului de Stat, care afirma negru pe alb: “Corupţia rămâne un fenomen răspândit în România.” Varianta cinica ar fi ca dilema sa fie transata dupa 14 mai. 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: