Premierul Viorica Dancila trebuie sa-si dea demisia: Nimeni nu este deasupra dreptului international

Toate scandalurile dintre Guvern si Opozitie pe tema statului de drept au fost grevate de o abordare unilaterala a ceea ce inseamna stat de drept. Acest unilateralism a constat in a considera ca un stat de drept inseamna exclusiv suprematia dreptului national, ca nimeni sa nu fie mai presus de lege. Este un adevar spus doar pe jumatate. S-a omis ca statul de drept inseamna si respectarea rezolutiilor ONU si a dreptului international.

Asa cum legile adoptate de parlamentele nationale exprima vointa comunitatilor nationale respective, si legile internationale adoptate de parlamentul Natiunilor Unite reflecta vointa comunitatii internationale. Prezumtia ca un sef de guvern stie si respecta aceasta a doua conditionare a statului de drept s-a dovedit falsa in cazul premierului Viorica Dancila. Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă, referitor la mutarea ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Semnarea memorandumului a fost o greseala de strategie politica si de drept international a premierului Dancila, care nu l-a consultat pe presedinte si a ignorat consensul european pe acest subiect. Chiar daca faptul nu s-a intamplat, semnalele negative internationale au fost date. Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a dat asigurari ambasadorului palestinian de la Bruxelles ca niciun stat membru al Uniunii Europene nu îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Viorica Dancila a devenit “persona non grata” nu numai la Cotroceni, ci si la Bruxelles. Impactul negativ asupra credibilitatii si bunei guvernari prin ramanerea lui Dancila in fruntea Guvernului este evident. Dancila trebuie sa-si dea demisia. Nu este indispensabila si de neinlocuit. Este cel mai propice moment pentru o motiune de cenzura, care ar fi legitima si necesara. Ridica-te, Ponta, ridica-te, Orbane!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: