Bibi, mai tare ca Chaplin: „Dovezi concludente privind un program nuclear secret iranian”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar putea turna o comedie politica autobiografica, in 2018, jucand rolul lui Charlie Chaplin din Dictatorul, din 1940, o satira la adresa lui Adolf Hitler. Ea ar putea cuprinde si tema novlimba sau nouvorba a lui George Orwell, din romanul O mie noua sute optezeci si patru/1984, scris in 1948, in care denumirile valorilor sunt rasturnate – expansiunea este aparare, razboiul este pace, sclavia este libertate etc –, cu iluzia de a controla lumea prin controlul limbajului.

Fara indoiala, astfel de deprecieri sau pierderi ale proprietatii cuvintelor fac ca acestea din urma sa nu mai fie luate in seama. Au aparut anticorpi la manipulare. Acuzatiile din dublul limbaj starnesc amuzament sau indignare, atragand atentia ca cei care le manuiesc sunt de fapt ceea ce spun despre altii. In acest rol de limba fictiva si agramata, care schimba sensurile cuvintelor si autorii faptelor intra acuzatiile lui Bibi Netanyahu despre “expansiunea” si “ambitiile regionale” ale Iranului.     

Cea mai recenta mostra de nouvorba a premierului israelian este de luni seară, cand a afirmat că ţara sa deţine „dovezi concludente” legate de un program nuclear iranian secret cu scopul a se dota cu arma nucleară.  „Proiectul nuclear iranian are toate cele cinci elemente ale unui program de arme nucleare”, a declarat Netanyahu. Premierul israelian, adversar înverşunat al acordului internaţional asupra activităţilor nucleare ale Iranului, a făcut această declaraţie tendenţioasă, fără suport real, în perspectiva datei de 12 mai, termenul stabilit de preşedintele american, Donald Trump, pentru a decide dacă denunţă acordul încheiat în 2015.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: