Ceata din politica externa: Exista preemptori Est si Vest? Ne refuzam avantajele complementaritatii?

Cum confruntarea politica si preelectorala dintre Presedintie si Guvern pe speta politicii interne pare sa nu duca la niciun rezultat clar pentru vreuna dintre parti, observ ca lupta s-a mutat pe politica externa. Nu stiu daca aceasta schimbare de aliniamente este urmarea unei initiative unilaterale sau a unui acord bilateral (sau tacit).

Un al doilea lucru de remarcat este ca nu sunt inca vizibili, asumat sau implicit, preemptorii Est si/sau Vest. Nu pot spune, da, d-le!, astia sunt cu Est-ul, ailalti, cu Vest-ul, ori ca o parte sau ambele ar fi si cu Est-ul si cu Vest-ul. Si unii si altii sunt contradictorii. Presedintele si opozitia se dau ca sunt cu Vest-ul, dar blocheaza decizia UE de sanctionare a relocarii ambasadei americane la Ierusalim. Guvernul este banuit ca ar fi cu Est-ul, dar vrea mutarea ambasadei romane la Ierusalim, ceea ce inseamna Israel, SUA, adica Vest.

Faptul ca Iohannis se infrunta cu Dancila/Dragnea pe politica externa implica insa, inevitabil, si mize geopolitice. Si foarte probabil ca transarea conflictului inter-institutional va face lumina si in privinta optiunii sau re-optiunii geopolitice. Din cate imi dau seama, cele doua parti sunt despartite geopolitic de dihotomie, in cazul uneia dintre parti, si de complementaritate, in cazul celeilalte parti. Dihotomia geopolitica neaga evidenta interdependentei globale. De aici, optiunile sunt adversative, de tip “sau-sau”. Complementaritatea geopolitica, dimpotriva, recunoaste ceea ce este evident, ca lumea este interdependenta, complinita, ca este un intreg. Ea propune abandonarea adversitatii in favoarea unei abordari conjunctive, copulative, care unifica intregul, de tip “si-si”. Geopolitic, cred ca pierderile excluziunii si castigurile incluziunii sunt cat se poate de clare.  

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: