Confruntarea dintre presedinte si premier: Orice actiune unilaterala ar face mai mult rau decat bine. Oricare ar fi, este nevoie de un compromis 

Atata timp cat are un Guvern, Romania interna este guvernabila. Acest lucru se datoreaza faptului ca presedintele nu are atributii de interventie in politica interna. Cu actualul conflict dintre presedinte si premier, Guvernul Dancila poate sa functioneze bine mersi pana la incheierea ciclului electoral. Situatia se schimba insa radical in politica externa, unde si presedintele si premierul isi disputa competente constitutionale. Deja, Romania externa nu mai functioneaza. Insa aceasta stare de fapt nu poate continua inca un an si jumatate, pana la alegerile prezidentiale din decembrie 2019. Ar insemna ca Romania sa nu mai conteze in relatiile internationale, exact intr-o perioada extrem de fluida, cand exprimarea pozitiei externe si apararea interesului national sunt mai importante ca niciodata. Este inadmisibil ca Romania sa-si inceteze unilateral calitatea de subiect international si, implicit, sa devina un obiect al relatiilor internationale, un actor pasiv.

Ce-i de facut? Oricare din cele doua parti poate actiona unilateral, dar limitat, fara sa inlature blocajul. Presedintele poate dispune, prin parcurgerea completa a procedurilor, suspendarea premierului. Dar dupa 45 de zile, cand se termina suspendarea, se revine la starea initiala, care a dus la blocajul din politica externa. Revocarea premierului o poate dispune numai Parlamentul, dar cu majoritatea pe care o are coalitia de guvernare PSD-ALDE, nu va avea nicio sansa. Cu atat mai mult cu cat ultimele sondaje de opinie confirma pozitia conducatoare a PSD in intentiile de vot, care inregistreaza o oscilatie mica, posibil incadrabila in marjele de eroare ale masurarii opiniilor electorale. Scadera PNL in schimb este marcata, aproape ca o cadere libera. Aceste diferente de perceptie sunt foarte graitoare. Ele arata ca logica electorala este diferita de logica politica. Daca presedintele Iohannis ar recurge la masura unilaterala a suspendarii premierului, demersul prezidential nu va fi solutia, nu va rezolva problema, ci o va complica, va lungi boala, cu efecte negative pe care nu ni le putem permite pentru sanatatea Romaniei economice si sociale.

Animata de cele mai bune intentii, si premierul Dancila ar putea recurge la o decizie unilaterala, sa-si prezinte demisia. Exasperata de sicanele prezidentiale si constientizand pierderile, nu numai de imagine, ci si materiale, pe care le poate inregistra Romania, Dancila poate spune, “Da, domnule presedinte Iohannis, imi dau demisia pe care repetat mi-ati tot solicitat-o, desi cererea domniei voastre este neintemeiata, dar prefer sa pierd eu, decat Romania, sa-mi incalc mandria si demnitatea de femeie, daca acest lucru va pune capat crizei interinstitutionale si de politica externa.” Pana la urma, tot la Parlament se va ajunge, si, cu un alt premier sau tot cu Dancila, PSD si ALDE vor ramane la guvernare, cu Dragnea la butoane, pana la inchierea mandatului si ciclului electoral. Dar nici acest act unilateral al premierului nu va fi solutia problemei, ci doar o tergiversare la fel de nociva, conflictul si blocajul vor fi reluate, pana la ipotetica solutie a “Guvernului meu”, schimbarea dorita de presedinte neputandu-se naste sau supravietui decat dintr-o noua majoritate sau cu o reconfigurare a raportului de forte din Parlament. De remarcat ca Presedintele si Guvernul isi revendica pozitiile de la majoritatile pe care si unul si celalalt le-au obtinut in alegerile prezidentiale din 2014 si in alegerile parlamentare din 2016. La un calcul sumar se poate spune ca vechimea majoritatii, de 4 ani pentru presedinte si respectiv de 2 ani pentru guvern, este un factor de perisabilitate. Daca nu putem spune cu certitudine, putem cel putin estima care majoritate este mai probabila sa fi expirat. Desigur, recentele sondaje ne-au dat o imagine de trenduri, dar cred ca, indiferent de cate voturi va pierde PSD la urmatoarele alegeri, la termen sau anticipate, se poate spune cu destula precizie ca in competitia dintre stanga si dreapta prima isi pastreaza avantajul si chiar si-l poate mari. Voturile pe care le-ar pierde PSD ar fi redistribuite in interiorul stangii, care va avea si sansa captarii de voturi dinspre dreapta. In mod evident, PNL si dreapta se afla intr-o scadere accelerata.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: