Redesteptarea identitatii si responsabilizarii: ONG-urile sa se identifice cu statutul si interesele reale

Proiectul de corectare a confuziilor si lacunelor din legislatia privind ONG-urile, critici nejustificate din partea Comisiei juridice a Consiliului Europei

Proiectul Plesoianu privind ONG-urile propune redefiniri care sa elimine unele confuzii de autoidentificare si/sau identificare a acestora si sa le precizeze mai bine obligatiile in raporturile cu autoritatile din Romania. Orice initiativa legislativa care inlatura o confuzie sau lacuna este principial de salutat. Cand nu se intampla asa, foarte probabil ca se datoreaza unui lobbing sau advocacy strain pentru promovarea unor interese specifice, neromanesti, ale unei organizatii neguvernamentale sau alta.

Cred ca in aceasta situatie se incadreaza si critica facuta de Comisia juridica a Consiliului Europei la adresa proiectului de lege privind ONG-urile, initiat de Liviu Plesoianau (PSD), care urmeaza sa fie votat in plen la finalul lunii mai. Nu este un proiect “anti-ONG”, cum se speculeaza partizan, ci unul obiectiv si necesar, anti-confuzie si anti-lacune legislative.

”Adunarea Consiliului Europei cere României și Ucrainei să respingă recentele propuneri legislative care impun noi obligații ONG-urilor privind raportările financiare dacă acestea nu sunt amendate în concordanță cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale Biroului OSCE pentru Instituții democratice”, se arata in proiectul de rezolutie inaintat Consiliului Europei.

Ingrijorarile “serioase” ale Comisiei de la Viena, la care trimite critica din proiectul de rezolutie, sunt legate de faptul că noile condiții la acordarea statutului de utilitate publică a unui ONG ar exclude domenii de activitate importante, cum ar fi drepturile omului și lupta împotriva corupției. De asemenea, se refera la obligatia fundațiilor și asociatiior să publice, la fiecare șase luni, în Monitorul Oficial, o declarație detaliată de venituri și cheltuieli, pe care Comisia de la Veneția o apreciază că “va avea un efect de intimidare asupra societății civile și intră în conflict cu principiul libertății de asociere și cu dreptul la viață privată”.

Proiectul legislativ Pleșoianu prevede că dacă declarația de venituri și cheltuieli nu este depusă la timp, ONG-ul respectiv își încetează “de îndată” activitatea. Ce observam? Statul este singurul garant material si real al drepturilor omului si al luptei anticoruptie. “Durerea” ONG-urilor este legata doar de privilegii si de bani. ONG-urile nu vor sa piarda privilegiul de utilitate publica, sub acoperirea caruia sa obtina avantaje financiare unilaterale. Insa neachitarea obligatiile financiare legale cu destinatie de utilitate publica echivaleaza practic cu eschivarea de la utilitatea publica. Aceasta neonorare atrage in mod firesc dupa sine sanctiunea de pierdere a statutului functional de utilitate publica.     

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: