O posibila premiera internationala: Cele doua Coreei, o singura parte in negocierile de la Singapore

Preşedintele sud-coreean s-ar putea întâlni cu Donald Trump şi Kim Jong-Un în Singapore

O posibila premiera internationala ar putea avea loc la negocierile de la Singapore, din 12 iunie, privind denuclearizarea Peninsulei Coreea. Seulul a anuntat luni ca preşedintele sud-coreean Moon s-ar putea deplasa în Singapore pentru a se întâlni cu preşedintele american Trump şi cu liderul nord-coreean Kim. Pentru inceput, acest posibil eveniment a fost descris ca o reuniune “trilaterala”. In functie de rezultatele discutiilor dintre Washington si Phenian, reuniunea trilaterala ar putea capata, de facto, semnificatia uneia bilaterale. Cu cele doua Coreei reconciliate, ca o singura parte coreeana, la aceeasi masa, in discutiile cu americanii.

Aceasta posibilitate este sustinuta de destinderea fara precedent a relatiilor dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud. La summitul istoric intercoreean din urma cu o luna, cei doi lideri coreeni au convenit asupra denuclearizarii „complete” a Peninsulei Coreea si semnarii unui tratat de pace. „Nu va mai fi război şi astfel o nouă eră a început”, s-a aratat in declaratia comuna. Cele doua Coreei spera ca un tratat de pace, care sa inlocuiasca armistitiul din 1953, sa fie semnat pana la finalul anului 2018. Cel putin din punct de vedere al faptului bipartizanismului destinderii intercoreene, doar SUA vor fi de cealalta parte a mesei.   

Donald Trump anunță că o delegație americană se află în Coreea de Nord

Insa anuntul facut luni pe Twitter, poate cam exaltat in privinta perspectivei economice a Coreei de Nord, il pozitioneaza si pe Donald Trump ca pe un partizan net al destinderii bilaterale. „Delegaţia noastră a sosit în Coreea de Nord pentru a pregăti summitul dintre Kim Jong Un şi mine. Cred cu tărie că Coreea de Nord are un potenţial strălucit şi într-o zi va fi o naţiune puternică din punct de vedere economic şi financiar. Kim Jong Un este de acord cu mine pe acest subiect. Aşa se va întâmpla!”, a scris Trump. Desigur, va ramane de vazut ce va oferi in schimbul denuclearizarii. Poate un pact de neagresiune? Un parteneriat pentru pace? O repliere inapoia unei linii a pacii in Pacificul de Vest? Nobelul pentru Pace, evocat la Seul si Washington, pentru Trump, in caz ca acesta va obtine acordul nuclear cu Phenianul, pare sa fie disputat. Kim a facut deja pasi inainte, prin destinderea intercoreeana si distrugerea poligonului de teste atomice…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: