Om Mani Padme Hum

In budismul tibetan, „Om mani padme hum” este mantra compasiunii. Incantatia poate contribui la relaxare si dezvoltare spirituala. La utilitatea primului caz aplica in general ocidentalii, pentru eliberarea de stres. La ultimul, este ceva mai complicat, dar duce la deschiderea catre comunicarea subtila si receptia ezoterica.

Primul cuvânt Om este o silabă sacră găsită în religiile indiene. Cuvântul Mani înseamnă „bijuterie” sau „mărgele”. Padme este ” floarea de lotus ” (floarea sacră budistă). Hum reprezintă spiritul iluminării .

„Om Mani Padme Hum” 

Partea de mijloc a mantrei, maṇipadme, are o interpretare locativa, „bijuterie în lotus”. In alte interpretari, maṇipadme este de fapt un vocativ. Mantrele pot fi interpretate în multe feluri sau chiar ca niște secvențe de sunet ale căror efecte se află în afara sensului strict.

Mircea Eliade a fost atras de subiect si de locuri, petrecand trei ani in India (1928-1931). A scris pe tema si cateva carti (India, Biblioteca Maharajahului, Patanjali si Yoga).

„Yoga se integreaza unei traditii universale a istoriei religioase a omenirii: cea care consta in a anticipa moartea in vederea asigurarii renasterii la o viata sanctificata. Pentru a deveni ceea ce este de multe secole, adica un corpus panindian de tehnici spirituale, probabil ca Yoga a raspuns din plin nevoilor celor mai profunde ale sufletului indian. Yoga a marcat, inca de la inceput, reactia impotriva speculatiilor metafizice si a exceselor unui ritualism invechit.“ (Mircea ELIADE)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: