Politic si insolit: Cu Diavolul la psiholog

In principiu, sunt de acord cu observatia de bun simt ca omul se naste singur si moare singur. O realitate care nu va putea fi schimbata niciodata de nimeni. Chiar daca, aparent, observatia respectiva poate intra in conflict cu toata teoria despre omul social, de care speculatorii nu se folosesc decat ca de o scara.

Desigur, omul este si o fiinta psihologica. Mai mult sau mai putin decat este politica, economica, culturala, religioasa etc. Cred ca problema apare cand cineva incearca sa supraordoneze oricare dintre aceste dimensiuni celorlalte, in detrimentul abordarii holistice. Eu unul, nu vad o alta miza decat puterea.

Multi dintre noi trecem de-a lungul vietii prin momente de frustrare, furie sau depresie, fara a fi in vreun fel nebuni. Am vazut insa din pacate, si acesta este un semnal de avertizare, cum unii psihologi, care au fost sau sunt simultan si agenti FBI, CIA sau ai altor servicii secrete, dau consultatii sau scriu carti despre cum sa “identificam” pe cineva care nu spune adevarul, pe un criminal, pe un terorist etc.

Probabil ca se cred mai ceva decat “detectoarele” de minciuni, ori mai ceva decat Freud sau Jung, sa zicem, care chiar si acesti zei ai psihologiei abisale au fost infirmati in multe privinte, in teoriile lor. Nu neg prin aceasta indicatorii de rationalitate pe baza carora se construiesc profile psihologice, ci doar legatura liniara care se poate face uneori intre potentialitate si realitate, intre care pot fi distante enorme sau chiar infinitul.

Cred ca ne putem imagina in ce situatie limita se poate afla pe nedrept cineva care are nesansa sa fie supus simularii inecului, pe baza “recomandarii” unui psiholog, pentru ca ar prezenta nu stiu ce susceptibilitati psihologice… Multi psihiatri au ajuns sa fie ei insisi nebuni, multi doctori, ca Mengele, sa fie criminali, ori unii psihologi, ca cel care a inventat metoda de tortura fizica si psihologica prin simularea inecului, sa fie mai teroristi decat teroristii…

Ce vreau sa spun este ca trebuie sa ne ferim de pacatul absolutizarii, nicio baterie de teste psihologice nu este un cititor perfect si absolut, pana in strafunduri, al sufletului omenesc. Dar si ca actul creativitatii implica adesea stari psihice iesite din medie si statistici, inselatoare pentru teoriile psihologice, comportamentaliste etc. Sa ne gandim numai la angoasele existentiale ale unor poeti, romancieri, pictori celebri…

Nu vreau ca prin aceste randuri sa scad cu ceva din valoarea articolului autoarei. Dimpotriva, textul este o bijuterie psihologica. Sunt convins ca autoarea s-a dat pe sine ca personaj doar ca un pretext, pentru a o insoti in calatoria fabuloasa prin psihologia omeneasca. Marturisesc ca am insotit-o cu incantare, pe parcursul careia am descoperit noi nuante ale psihologiei cognitive, emotionale si comportamentale, pentru care ii multumesc. Promit, voi fi in continuare unul dintre cititorii interesati.

http://www.contributors.ro/cultura/de-ce-am-vrut-sa-ma-fac-psiholog/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: