Caricatura Charlie Hebdo despre Simona Halep: Noroc cu Mihai Șora ca, partial, ne lamureste, dar ne baga si in ceata: Explicatia sa, inexplicabila asemanare cu stereotipul etnic din recenta alerta a ambasadei americane, de la mitingul PSD!

Publicația franceză de satiră Charlie Hebdo a prezentat o caricatură cu Simona Halep cu titlul: O româncă a câştigat la Roland Garros – „Fier vechi! Fier vechi!”. Cum e si normal, cititorii au interpretat-o in fel si chip. Un sondaj de opinie pe tema “Cum vi se pare caricatura Charlie Hebdo despre Simona Halep?” a grupat, inspirat, variantele de raspuns in patru itemi: O gluma buna (19%), Un nou atac antiromanesc (16%), Libertatea de exprimare e absoluta (28%) si Nimic amuzant aici (37%). Procentajele din paranteze reprezinta distributia raspunsurilor din momentul inregistrarii a 4028 de respondenti. Din cate se vede, majoritatea nu vede nimic amuzant, fapt care pare sa corespunda in cea mai mare masura realitatii.

Ceea ce intriga este ca filosoful Mihai Șora incearca sa atribuie romanilor o alta perceptie, fara nicio masurare sociologica, ci, se pare, doar pe baza unui stereotip personal, despre ce crede el ca ar crede romanii (sic!). Asa ca a purces sa ne lumineze cu o explicatie, care pare sa fie mai degraba rezultatul unui dialog cu sine insusi sau un trialog intre propriile diviziuni sau functii psihanalitice: sinele, eul si supra-eul. Mihai Șora ne prelucreaza critic sustinand ca “desenul ironizează tocmai mințile înțepenite în stereotipuri etnice (acele toxine pe care le cunoaștem prea bine)”. O fi vorbit cu caricaturistul, de este atat de sigur?! Apoi, nu stim care din cele trei voci ale sale interioare, explodeaza sarcastic si culpabilizator (aceasta tactica politica ne este binecunoscuta, nu-i asa?): “Umor îndoielnic sau nu, satiră subțire ori groasă, este, în final, consternant să vezi români (câtă frunză, câtă iarbă) care și-ar lua mintenaș pușca din cui și l-ar ciurui pe caricaturist.”

Bun, asa graita subconstientul lui Mihai Șora, dar stiti ce este ciudat? Ca stereotipul sau etnic defulat seamana, inexplicabil, ca doua picaturi de apa, cu cel din alerta ambasadei americane, prilejuita de recentul miting PSD, in care se sugera violente, facandu-se vorbire despre multimi agresive sau agitate, ranire, incidente, de parca romanii s-ar confunda cu hoardele de imigranti care au asaltat Europa sau cu multimile furioase si violente ale etnonimurilor hibride din SUA … Stiti in legatura cu ce este cea mai mare ceata? Pentru cine or fi si la ce or folosi astfel de mesaje cifrate, numai de autori intelese? 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: