Demisia lui Dragnea din toate functiile in 2015 nu este un precedent aplicabil la condamnarea din 2018

Dupa ce ICCJ l-a condamnat, joi, 21 iunie 2018, pe liderul PSD si presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare, opozitia politica de dreapta si sustinatorii sai stradali, protestatarii #Rezist, ii cer acestuia, extrem de virulent si invocand false argumente de drept, sa demisioneze din toate functiile. Se motiveaza, in acest sens, speculativ, cu precedentul din 2015, cand Dragnea a demisonat din toate functiile de partid si de stat pe care le detinea atunci, in urma condamnarii sale cu suspendare la un an inchisoare in dosarul Referendumul.

In 2015, au existat temeiuri legale pentru demisie, carora Liviu Dragnea le-a dat curs fara ezitare. Atunci nu existau o Decizie a CCR privind neconstitutionalitatea articolului din Codul Penal in baza caruia Liviu Dragnea a fost condamnat arbitrar-discretionar in 2018. Nu exista nici Directiva Comisiei Europene 2016/343 privind respectarea prezumtiei de nevinovatie. Deci, Liviu Dragnea nu a avut niciun impediment legal sa nu demisioneze, ceea ce, in mod corect, a si facut.

In 2018, cadrul constitutional si de drept european a fost corectat si perfectionat, in acord cu prezumtia de nevinovatiei si alte standarde de drept. Spre deosebire de 2015, in 2018 nu exista nicio prevedere de drept valida care sa-l oblige pe Dragnea sa demisioneze, pana la sentinta definitiva el fiind considerat nevinovat, cu toate drepturile politice si cetatenesti in toata deplinatatea lor. In consecinta, Liviu Dragnea a respectat statul de drept in 2015 si il respecta si in 2018, cu aceleasi buna credinta si intemeire legislativa si constitutionala.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: