Motiunea de cenzura, anti-Guvernul Dancila: Negocieri succesorale, pe deasupra “mortului” viu

Cand si Victor Ponta, liderul Partidului Pro Romania (PPR) intervine in discutiile pe mostenirea Guvernului premierului Dancila (PSD), nu mai am nicio indoiala ca Guvernul PSD-ALDE isi traieste ultimele doua zile. Motiunea de cenzura, depusa de PNL impotriva Guvernului Dancila, se citeste, luni, in Parlament si, miercuri, va fi votata.

Marturisesc ca, privind la gaunoasa propaganda liberala antiguvernamentala, dar destul de incisiva si de manipulatoare, am nutrit ceva sperante ca Guvernul Dancila nu va pica la motiune si va ramane acel punct fix de gestiune, cand totul in jur se misca. Vartejul preelectoral a fost iscat mult prea devreme fata de etapele campaniilor si alegerilor prezidentiale (2019) si parlamentare (2020). El ameninta cu o extrema si nemaiintalnita fluiditate politica, ce ne poate pierde pe toti, indiferent de culoare politica si de pozitii. Nu exclud evolutii, planificate sau imprevizibile, dintre cele mai neplacute.

Pe de alta parte, imi dau seama ca lucrurile au intrat pe un fagas care nu mai poate fi oprit si de suportat. Ca ar fi mult prea mult sa traim in instabilitate si incertitudine agresive, care incet sau accelerat ne pot duce inapoi, de unde ne-am ridicat si am pornit mai departe. Cu atat mai mult, intr-un mediu international de schimbari structurale strategice si de ordine mondiala. Ca trebuie sa facem ceva, sa oprim trendul descendent, sa iesim din el si sa ne putem controla destinul.

Victor Ponta a facut un pas, cand s-a declarat de acord cu demiterea Guvernului Dancila, dar nu si cu inlocuirea acestuia cu un guvern care sa-l aiba ca premier pe liderul PNL, Ludovic Orban, o formula pe care a anuntat ca nu o va sprijini, deoarece nu are legitimitate electorala. „Facem un apel de a discuta și azi, și mâine, și miercuri cu cei din PSD și ALDE pentru a spune că înlocuim cu un guvern competent care să conducă România”. Aceasta este conditia cu care Ponta a dat de inteles ca va vota motiunea. Totodata, el a evaluat, cu luciditate si ingrijorare, ca, dincolo de disputele politice, „problema este că furtuna crizei pentru România se apropie”.

Raspunsul lui Ludovic Orban, ca o batere a palmei pe deasupra “mortului” viu, pe mostenirea acestuia, nu s-a lasat asteptat: „Nu ne cramponăm de o condiție. Suntem deschiși la negocieri.” El mi-a sunat ca o confirmare: Guvernului Dancila i-a sunat ceasul, miercuri va fi deconectat de la aparate. De-acum, trebuie sa ne gandim la viitor. Vine uneori cate un moment in care important, chiar vital, nu este ce este adevarat sau neadevarat, drept sau nedrept, ci ce trebuie facut. 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: