Invitarea lui Junker la Washington: Trump, in marginea dreptului comercial international (OMC): Suprataxarea UE si retragerea SUA din declaratia comuna a G7, instrumente de santaj si unilateraliat, monede interlope pentru piata de schimb

Legatura dintre trecutul de magnat imobiliar al lui Donald Trump si prezentul sau de presedinte american incepe sa fie facuta din ce in ce mai des. Multi analisti cred ca Donald Trump duce politici speculative la Casa Alba, preluate din fostele sale indeletniciri, in care povestile de succes miliardar sunt bazate pe domenii si metode ale cifrelor mari, care prin manipulare fac posibil profitul speculativ. Asa, de pilda, capitalismul a speculat fara scrupule banci centrale, tari, regiuni, continente, provocand saracie si drame pentru miliarde de oameni, ale caror vieti nu inseamna nimic pentru speculatori.  

Pentru a intelege lumea din care a venit Trump, pe care din noua pozitie incerca sa o reproduca in relatiile internationale, este suficient sa analizam, reflexiv, cuvintele pe care acesta le-a adresat, la summitul G7, preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe care acesta din urma le-a facut recent cunoscute in parlamentul regional din Bavaria: “„Jean-Claude, eşti un criminal brutal!”. Ele exprima frustrarea acuta a unui cunoscator detailist al bransei, care nu-si mai poate face mendrele la scara continentului european. In ciuda mitului privind libertatea pietei si schimbului, care continua inca sa circule eroizand SUA ca cel mai de seama exponent al modelului liberal, presedintele Donald Trump a inceput sa centralizeze economia americana si sa o conduca prin ordine executive in cel mai totalitar sau comunist mod posibil.

Nu exista nicio indoiala ca impunerea de taxe abuzive pentru UE, fapt care il situeaza in marginea dreptului comercial international (OMC), si retragerea SUA din declaratia comerciala comuna a G7, legendata ca fiind facuta la “nervi” dupa presupuse declaratii scandaloase ale premierului canadian Justin Trudeau, despre care insa se poate presupune cu temei ca a facut parte din scenariu, nu sunt altceva decat instrumente de santaj si unilateraliat, monede interlope pentru piata de schimb, prin care Donald Trump incearca sa-si impuna vointa si conditiile inacceptabile, prin care sa domine si sa obtina avantaje exclusive, in relatiile cu europenii (si nu numai). In acest context modelat de americani, Donald Trump l-a invitat pe Jean-Claude Juncker, la Casa Albă, conform afirmaţiilor a doi oficiali UE. Invitatia a fost transmisa vineri de la Washington la Bruxelles. Trump doreste sa discute cu Junker despre piaţa de schimb bilaterala, care a fost puternic tensionata din cauza noilor taxe pentru importurile de oţel şi aluminiu impuse de Trump, la care UE a raspuns prin contramăsuri. Juncker a propus, la intalnirea G7, să mearga în SUA pentru a ajunge la un acord privind piaţa de schimb, evident, de pe pozitii egale si cu avantaje egale.

PS/NB: Avertismentele si protestele canadienilor fata de tarifele impuse de americani, care le ameninta industria auto cu un “Carmageddon”, sunt dupa parerea mea inca un indiciu ca razboiul comercial declansat de Trump nu poate fi castigat. Noile taxe Donald Trump-Wilbur Ross vor slabi enorm si economia americana. Cred ca vor fi de scurta durata, chiar un posibil bluff, ca metoda de intimidare si de fortare a cedarii. Cine nu se lasa inselat si rezista, castiga, cine nu, Dumnezeu cu mila!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: