Marea Neagra: Declaratiile “energetice” ale Ungariei privind resursele romanesti off shore, care au iritat Romania, un apropo concurential sau excluziv la adresa SUA? Ori un semnal geopolitic al Estului?

România reacționează față de atacurile Budapestei: Ungaria ”a evitat să își asume investițiile necesare pentru BRUA”

Departe de mine gandul de a face aprecieri sau defaimari gratuite, dar am observat ca reactiile de oportunitate geopolitica si geoeconomica ale Budapestei au fost mai timpurii in comparatie cu cele ale Bucurestiului. Ca o consecinta, tot comparativ, raporturile dintre costurile si beneficiile de oportunitate ale celor doua tari vecine, de rapiditate a adaptarii la noile tendinte si procese din mediul international, au fost net favorabile, si pe termen lung, vecinilor de la Vest. As da doar doua exemple, desprinderea de comunism si inceputul desprinderii de neo/liberalism.

Se pare ca un al treilea exemplu este in curs de conturare. Am in vedere declaratiile “energetice” din ultimele zile ale Ungariei, privind resursele naturale ale Romaniei din Marea Neagra (off shore). Nu le pot citi decat intr-o cheie geopolitica si geoeconomica, mai précis de semnal in ceea ce priveste situarea de partea buna a istoriei recente si, mai ales, viitoare. Nu am o explicatie pentru reactiile cu intarziere ale clasei politice romanesti. Poate, este doar o ipoteza, ca exportatorii neo/liberalismului, in complicitate cu importatorii, au reusit sa fie mai invazivi si sa-l introduca, ma refer la neo/liberalism, mult mai adanc in tesuturile puterilor si institutiilor statului roman, provocand metastaza dezbinarii in “Cele doua Romanii”, dihotomice politic si/sau institutional etc. (o reinviere a istoriei interbelice, cu urmari de destramare dramatice, cunoscute, care se pot reproduce).

Ori poate ca elita noastra politica a nutrit iluzia ca Statele Unite vor contribui decisiv la reunirea Basarabiei cu patria-mama. Visul reunificator romanesc a fost insa brutal risipit, in cel mai pur stil neocolonialist, de catre declaratia ambasadei americane de la Chisinau privind “independenta” liliputanului stat-fantoma, numai bun sa devina o colonie americana. A fost aproape suprarealist sa simti cum un al doilea jungher a fost infipt in spatele Romaniei istorice si de drept, dupa cel hitleristo-stalinist. Iar noi, ca naivii, am dat fuga la Washington cu lista de anagajamente ale Romaniei fata de SUA (v. vizita vicepremierului Ana Birchall), oferindu-le pe tava resursele energetice din Marea Neagra. Am aflat, azi, ca intre 2-19 iulie va fi o sesiune parlamentara extraordinara, care va vota renuntarea la resursele romanesti de petrol si gaze din Marea Neagra, o pierdere la peste 16 miliarde de euro. Daca declaratiile “energetice” ale Ungariei privind resursele romanesti off shore, care au iritat Romania, au fost un apropo concurential sau excluziv la adresa SUA, nu le pot comenta decat ca un semnal, nu neaparat ungar, ca a venit vremea sa ne intorcem cu fata spre regiune, catre vecini, fie ei nemijlociti sau geopolitici. Sa ne gandim la intelesurile adanci ale vorbei stravechi: Camasa este mai aproape decat haina si pielea decat camasa.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: