Post Helsinki: Presedintele american Donald Trump, un reformator al establishmentului intern si al ordinii internationale. Va avea soarta politica a fostului presedinte sovietic Mihail Gorbaciov? 

Presedintii Vladimir Putin şi Donald Trump dând mâna în Sala Gotică a Palatului Prezidenţial din Helsinki/ FOTO: EPA-EFE

Prolog: Clasei politice din SUA nu-i plac revolutiile americane. Pentru ea sunt bune doar revolutiile pe care le provoaca la altii. O schimbare radicala de abordare, cu 180 de grade, cum este cea a presedintelui Donald Trump, nu este o revolutie, ci o reforma. Se pare insa ca, in SUA, reformele isi mananca copiii, precum revolutiile. 

O analiza cuprinzatoare, a carei profunzime ramane insa dependenta de necunoscutele tete-a-tete-ului de doua ore dintre Trump si Putin. Cred ca numai viitoarele evolutii pe termen scurt vor confirma sau infirma supozitiile de astazi. Spun pe termen scurt pentru ca daca este sa se intample ceva radical sau cel putin sa contureze o noua tendinta cu sanse castigatoare, vom vedea in urmatoarele zile sau saptamani.

Agenda globala este in mare intarziere, nu mai are timp de pierdut, cu asteptari sine die. Deja a doua zi dupa summit, marti, coalitia ruso-siriana a devenit foarte activa in sudul Siriei. A fost deschis un nou front în provincia Quneitra, care este limitrofă liniei de demarcaţie de pe Platoul Golan, ocupat în mare parte de către Israel. Deci, analiza a evocat bine ca pacea si reconcilierea in Siria par sa fi fost mizele cele mai negociate si par sa fi intrunit consensul summitului.

De asemenea, este buna trimiterea la conceptele de politica externa ale SUA si ale Occidentului in general, care cred ca se afla la originea divergentelor majore cu Rusia (pretextul cu “ingerinta” electorala rusa este o gaselnita foarte proasta, la care SUA trebuie sa renunte, daca vor sa redevina credibile).

Pe acest aliniament de gandire, al recunoasterii falimentului liberalismului (asa cum sovieticii au recunoscut cu aproape trei decenii in urma falimentul comunismului), cooperarea Trump-Putin mi se pare fireasca si necesara. Ea ar trebui sa se bucure de un sprijin global. Primul trebuie sa demoleze vechiul establishment, dezadaptat, consumator de mari resurse si provocator de mari probleme pentru SUA. Al doilea, sa ofere cu solicitudine tot sprijinul.

Reactiile de dezaprobare foarte vehemente pe care le vedem in SUA sunt un déjà vu – mi-e teama ca Trump sa nu le cada victima. Ele sunt comparabile cu cele ale establishmentului comunist sovietic fata de perestroika, carora si Gorbaciov era cat pe-aci sa le cada victima (v. tentativa de puci din 19 august 1991).

Oricat ar fi de suparatoare compararea actualilor neoliberali americani cu fostii comunisti sovietici, ea este foarte plastica si foarte reala. Trump este un vizionar, care incearca sa salveze ce se mai poate salva de pe urma dezastrului lasat de Obama-Hillary. Este vorba atat de dezastrul economic, cat si de pericolele la adresa stabilitatii strategice. 

Trump a pronuntat cel putin in doua locuri cuvantul pace (rar sau inexistent la ultimii doi presedinti predecesori), la Londra si la Helsinki. Din acest punct de vedere, cred ca dilema din titlu este de fapt o conjunctie: summitul a fost castigator si este inceputul numaratorii inverse pentru Trump. Reformatorul de establishment american si de ordine mondiala ar putea fi demis sau s-ar putea confrunta cu presiunea de a-si da demisia. Comunism? Liberalism? Cred ca este vorba de aceeasi Marie cu alta palarie.  

PS/NB: Fata de o singura idee a lui Trump, formulata la Helsinki, am rezerve. La conferinta de presa comuna cu presedintele rus, presedintele american a afirmat: “Am eradicat Statul Islamic”. Afirmatia imi aduce aminte de o remarca, dovedita gratuita, dar si inselatoare, a emisarilor lui Hitler care megeau la Moscova si-i spuneau lui Stalin: “Am invins Anglia”. Apoi, supralicitau: “Nu este normal ca o insula saraca precum Marea Britanie sa domine lumea. Hai sa impartim lumea intre noi. Voi sa mergeti spre sud, spre marile calde.”

Raspunsul sovieticilor era de fiecare data negativ: “Cum asa?, nu ati invins-o deloc!” si nu au luat niciodata in considerare oferta de a merge spre sud, spre marile calde, unde erau colonii britanice (care ar fi fost dificil sau chiar imposibil de tinut sub dominatie, avand in vedere agentura britanica bine acoperita in teren). Concentrandu-se spre sud, sovieticii ar fi lasat descoperita directia vest, de unde, mai tarziu, intamplator sau nu, au venit amenintarea nazista, in primul val, si apoi cea imperialista anglo-americana, in urma debarcarii normande, care nu se stia unde se va opri.

Coordonare secreta intre Hitler si Churchill? Au mirosit sovieticii ca era vorba de o momeala? Nu stim ce va raspunde istoria, dar daca sovieticii s-ar fi dus spre sud, ar fi cazut in capcana, din care nu se stie cum ar fi iesit sau daca ar fi iesit. Aceste lucruri sunt povestite de Molotov, intr-o carte exceptionala – “Conversatii cu Molotov”, scrisa de Feliks Ciuev, prin intermediul caruia fostul ministru sovietic de Externe, din perioada Marelui Razboi de Aparare a Patriei, si-a depanat amintirile.

In concluzie, daca afirmatia despre “eradicarea” Statului Islamic ar fi sau s-ar dovedi adevarata, ar insemna sa nu mai asistam la nicio oroare terorista “islamica”, lucru de care ne vom da seama in viitorul apropiat…     

PPS/NB: Acest comentariu este la articolul „Helsinki – un summit castigator sau o numaratoare inversa pentru Trump?”, care a aparut, azi, pe Contributors.ro, sub semnatura lui Silviu Nate: 

http://www.contributors.ro/global-europa/helsinki-%E2%80%93-un-summit-ca%C8%99tigator-sau-o-numaratoare-inversa-pentru-trump/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: