SUA, gangsterism politico-economic: Donald Trump ataca cu acuzatii aliatii, partenerii si comunitatea internationala si ia ostatice bilateralismul si multilateralismul, pentru care cere rascumparare

In ultimele luni, SUA au declansat razboaie economice aliatilor, partenerilor si comunitatii internationale. Presedintele american Donald Trump procedeaza ca un gangster: ataca statele si comunitatea globala cu acuzatii economice, ia drept ostatice relatiile bilaterale si multilaterale cu acestea, iar apoi pentru eliberarea si restabilirea lor cere rascumparare.

Statele Unite probeaza ca sunt incapabile de competitie onesta si de respectarea regulilor de drept economic international si ale Organizatiei Mondiale a Comertului, pe care tot America le-a initiat si le-a impus ca parti ale Pax Americana, ale Ordinii Mondiale postbelice. Ele incearca sa-si acopere pierderile uriase si in crestere – ca urmare a unor politici economice si financiare unilaterale, care au produs rupturi in economiile americana si mondiala -, prin prelevari din PIB-urile altor state, care au cunoscut timp indelungat austeritatea, dar nu au dat inapoi in a efectua schimbari de regimuri politice si/sau reforme structurale, care acum au inceput sa-si arate efectele roditoare. In acest scop, SUA utilizeaza arma renegocierii acordurilor bi si multilaterale, sub presiunea victimizarii de sine si culpabilizarii celorlalti, pentru a obtine avantaje unilaterale.

Deficitele comerciale ale SUA, de care acestea au inceput sa faca mare caz, sunt de fapt o oglinda a deficitelor de competitivitate ale economiei americane, comparativ cu economiile tarilor tinta. Principalele tinte, care ar putea cadea prada noii politici comerciale gangsteresti a SUA, sunt China, Uniunea Europeana si Rusia. După taxele vamale pe oțel și aluminiu, care au vizat în special China, dar si Uniunea Europeana, Statele Unite amenință acum cu suprataxarea importurilor auto de mașini, precum și cu sancționarea țărilor care fac comerț cu Iranul și taxarea punitivă a tuturor importurilor chinezești.

Donald Trump a etichetat miercuri China ca ar avea o atitudine „răuvoitoare”, pe care o acuză de practici comerciale „neloiale”, atrâgând replica președintelui Xi Jinping, care a avertizat că un război vamal cu Statele Unite nu va avea „niciun câștigător”. Twitterul, masinaria de transmisie a propagandei Casei Albe, a fost incarcata de catre Trump cu mesaje acuzatoare antichinezesti: „China ne vizează agricultorii, pe care știe că îi iubesc și îi respect, ca o modalitate de a mă forța să îi permit să continue să profite de Statele Unite” sau „Atitudinea sa este răuvoitoare în ceea ce va fi o tentativă ratată. Am fost drăguți – până aici! China a câștigat pe seama noastră 517 miliarde de dolari anul trecut” (referire la exporturile anuale chinezești în Statele Unite), etc. De la Johannesburg, unde se afla la deschiderea summitului anual BRICS, presedintele chinez Xi a replicat cu atentionarea asupra faptului ca „Unilateralismul și protecționismul progresează și aduc o lovitură severă multilateralismului și comerțului multilateral.”

Tot miercuri, Donald Trump s-a “ocupat” si de Uniunea Europeana, a doua tinta principala a razboiului sau comercial, primindu-l la Casa Alba pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prilej cu care a afirmat ca spera sa realizeze un acord comercial corect şi reciproc avantajos cu europenii. „Nu dorim decât să fie condiţii echitabile pentru fermierii noştri, pentru producătorii noştri, pentru toată lumea”, a declarat Trump, autovictimizant, dar fara culpabilizari de aceasta data, înainte de discuţiile cu Juncker. „De asemenea, dorim ca un mare beneficiar să fie, sincer, Uniunea Europeană”, a mai spus presedintele american. Oficialul de la Bruxelles a declarat despre relaţiile între UE şi SUA: „Suntem parteneri apropiaţi, aliaţi – nu inamici. Trebuie să colaborăm”. Ideea europeana de cooperare, prezenta si in discursul chinez, castiga teren in fata unilateralismului american. Bilateralismul si multilateralismul trebuie eliberati din custodia unilateralismului.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: