De ce psihologilor Casei Albe nu le mai ies “schemele” de manipulare a opiniei publice: Decredibilizarea SUA prin mitul fondator al noii sale politicii externe, de razboi rece unilateral
Statuia exploratorului italian Amerigo Vespucci din Florența, descoperitorul continentului Americii de Sud (1499)
De ceva vreme, psihologii Casei Albe sunt nedumeriti ca nu le mai ies in niciun fel “schemele” de manipulare a opiniei publice internationale. Mai précis, declinul “modelarilor” manipulative de catre SUA a mediului global a inceput cu finalul mandatelor fostului presedinte afroamerican Barack Obama, cand a declansat un razboi rece anti-Rusia, care de la inceput a fost evident ca este nefondat si unilateral. Nefondat, deoarece acuzatia ca Rusia s-ar fi “amestecat” in alegerile prezidentiale americane in favoarea republicanului Donald Trump, este un fals grosolan sau, narativ si soft spus, o fictiune politica (political fiction).
SUA nu sunt o “colonie” si nici Rusia o “metropola”, unica situatie imaginara in care cea de-a doua ar fi putut sa o “modeleze” electoral pe prima. Mai mult, SUA sunt cea mai inchisa si controlata societate, intr-o masura in care nici macar pribeagul CIA, din 2013, Edward Snowden nu a reusit sa o surprinda si sa o descrie, interdictiile de intrare in tara si expulzarile, contractia si inchiderea atingand ulterior apogeul (v. politicile abrupte antiimigratie ale administratiei Trump). Razboiul rece unilateral, o denumire care mi se pare mai specifica si mai reala decat cea de “al doilea razboi rece”, este comparabil cu restauratia unor stari de lucruri perimate istoric, de care lumea a scapat si la care nu vrea sa se mai intoarca.
Mitul american de “imixtiune” electorala rusa si consecinta sa de razboi rece unilateral, ambele operatiuni psiho-politice extrem de elaborate, dar total rupte de realitate, au prabusit credibilitatea externa a SUA, a carei cauza se afla chiar la Casa Alba. Cand iti “mananci” zi de zi propria reputatie, prin nerespectarea propriilor semnaturi si retragerea unilaterala din acorduri bi si multilaterale, devii necredibil si neconvingator, esti perceput ca neserios si nu mai esti luat in seama, o chestiune de psihologie elementara pe care nicio psihologie sofisticata nu o poate schimba in afara faptelor, schimbarii de atitudine.
Pana nu de mult, schema americana de influentare a lumii prin biciuire psihologica era simpla si liniara. Ea se baza pe alegerea studiata a unor tipuri de stimuli care sa provoace reactii asteptate, astfel ca la un anumit tip de emo-stimul sa corespunda un anumit raspuns emotional. Totusi, lumea nu este o turma, rationalitatea sa si decredibilizarea americana au dat peste cap schema psihologica de obtinere a unor raspunsuri predeterminate, reactiile lumii nemaifiind cele asteptate. De pilda, esecul operatiunii britanice cu tinta antirusa “Skripal” a fost o iesire rationala din acest tip de manipulare, mai pregnanta si explicita la adeptii chomskyanismului (v. decalogul de manipulare si control al lingvistului evreu american Noam Chomsky, activist de stanga).
Inspiratorii chomskyeni, care si-au creat un prost renume, ai schemelor de manipulare politica, pe care se bazeaza puterea interna si externa americana, si planificatorii operationali ai acestor tipare au facut un rau imens Statelor Unite, atragand, in cele din urma, inevitabilul bumerang al decredibilizarii globale a Casei Albe. Ei au calcat practic in picioare intelepciunea, circulata in limbile multor popoare, potrivit careia increderea este ca sufletul, care o data plecat, nu se mai intoarce. Recredibilizarea va fi anevoioasa, insa sunt slabe sperante sa fie initiata. Puternicile presiuni pe actualul curs de dreapta sunt semne ca Trump va fi debarcat inainte de termen. Stanga progresista si iubitoare de servicii secrete se va intoarce. O data cu stanga cvasicomunista, vor reveni si antirusismul prin definitie si democratia de fatada. Foarte probabil, va urma al doilea regim rasist, emanat de “egalitatea” de gen (v. manipularea Me Too “Movement”, #metoo), singura de altfel care ar mai putea fi invocata speculativ pentru reluarea experimentului “diversitatii”. Noaptea se va asterne peste fosta Mohicania, botezata abuziv dupa numele lui Amerigo Vespucci, in total dezacord cu descoperirea geografica facuta de catre acesta (America de Sud).
This entry was posted on Luni, 30 iulie 2018 at 13:38 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or trackback from your own site.