Scarpinare cu mana stanga la urechea dreapta: Trump e rau, pentru ca e de dreapta. Binomul progresisti-servicii secrete e bun, ca e de stanga. Profetie despre un neo/comunism privat in SUA?

Recent, am fost surprins sa aflu ca si unii de la noi cad in capcana pretinsei imixtiuni ruse in alegerile prezidentiale americane si a artificialului razboi rece unilateral american. Ba chiar pun umarul la crearea unei manipulari derivate din cea a “imixtiunii “, prin acreditarea unui nou mit, al asa-zisei “relatii excelente” si “prietenii la catarama” care ar exista intre presedintele american Donald Trump si presedintele rus Vladimir Putin.

Faptele contrazic flagrant aceasta supozitie tenebroasa. Trump nu numai ca nu a anulat sau redus sanctiunile antiruse impuse de Obama, dar le-a si multiplicat galopant. Pe de alta parte, spre deosebire de durabilitatea intereselor, sentimentele lui Trump au efemeritatea baloanelor de sapun. Mai adaug, pentru a intelege cat de tendentioasa este incarcarea adjectival-afectiva a relatiilor dintre Trump si Putin, cand de fapt ele sunt conectate la tensiunea inalta a unor divergente majore, ca  politetea intre sefii de stat, absolut obligatorie, tine de protocol si curtoazia politica si diplomatica, nu de sentimente.

Politologul Dan Pavel sustine, pe Facebook, ca, datorita “relatiilor excelente” pe care Trump le-ar avea cu Putin, in SUA s-ar fi produs ”o spectaculoasă mutație intelectualo-epistemologică”, prin care stanga progresisita americana a devenit “aparatoare” si iubitoare de servicii secrete. Aceasta atitudine ar fi diferita de cea din anii razboiului rece, cand FBI, CIA, NSA, DIA și celelalte erau  atacate si criticate de cercurile din jurul partidului democrat. La o asemenea afirmatie despre un binom monolitic american dintre stanga si securisti, care pana in ’89 in Est a fost reteta perfecta de totalitarism, ar trebui sa ne prapadim de ras, daca ea ar fi fost facuta de un comediant sau ignorant.

Dar cand ea vine de la un fin cunoscator al politicii americane, cred ar trebui sa o luam in serios si sa ne ingrijoram. Este limpede ca astfel de profeti estici, care la ei acasa sunt de dreapta si critica necrutator stanga, dar, stupoare!, filoamericanismul lor e de stanga, au inceput sa legitimeze in avans ceea ce va sa vina in America. Profetia lui Dan Pavel despre asa-zisa apocalipsa a lui Trump, care ar pierde pretinsul razboi cu presa si serviciile pe motiv de Putin, are in politica americana toti germenii cauzali sa se indeplineasca.  Problema nu e daca, ci cand se va implini.

Toti si totul lucreaza pentru bascularea lui Trump, care este rau pentru ca este de dreapta. Binomul progresisti-securisti va fi bun pentru ca este de stanga. O data cu plecarea lui Trump, inainte de termen sau la sfarsitul primului mandat, statul si privatul se vor infrati, intreg establishmentul virand spre stanga, catre un neo/comunism privat de stat sau de stat privat. In toate prefacerile radicaliste de stanga care vor urma, ca in basmele vrajitoresti, o notatie “intelectualo-epistemologica” nu a fost luata in calcul. Poporul american va ramane de dreapta, asa  cum a fost in trecut, cand condamna regimurile comuniste, in pofida faptului ca, acum, se anunta o derapare spre extrema stanga a intregului establishment american. Logodna de azi dintre progresismul american si serviciile secrete americane va fi casatoria de maine, in Statele Unite, dintre politica si totalitarism.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: