Protestele violente din Piața Victoriei: Un film horror pentru democrație și statul de drept, interzis la Casa Albă: Guvernul SUA, sub protecția mandatului și a legii/ Influențatorii Vlad Zografi și Vladimir Tismaneanu, divergențe de metodă

Vlad Zografi

Propunerea de a oferi flori jandarmilor este induiosatoare. Ea izvoraste din bunele intentii, de buna seama. La acest capitol, v-ati distantat mult de Vladimir Tismaneanu, in topul influentatorilor in bine. Pe Vlad Zografi mi-l imaginez inconjurat de carti de literatura, care cuprind felii de viata, din care isi inspira mesajele. In contrast, Vladimir Tismaneanu pare sa aiba in jur numai sticlute cu otravuri politice, care contin doze de anti-viata. In sfarsit, poate fi vazuta o competitie intre influentatori, care se simte, chiar daca nu e asumata, si acest lucru e de salutat, mai rupe monotonia cliseelor propagandistice (ultimul cuvant nu este ceva de rau, chiar occidentalii, in special britanicii, au atentionat ca fara propaganda nu se poate, in sens de transmisie, de raspandire a realului, desigur, nu a fictionalului).

 

Casa Alba

Afirmati, cu multe sanse de a primi o nota buna din partea tuturor membrilor juriului marelui public (sa nu ne amagim, toti suntem jurizati in spatiul public, desi opozantul domniei voastre, mai sus numit, sustine ca nu-i pasa, fara sa-si dea seama ca de fapt se autoexclude), ca “Armele noastre sunt fermitatea, inteligența, umorul, imaginația, în nici un caz violența.” Dar sa nu faceti si sa nu facem greseala de a-i subestima pe responsabilii oficiali cu securitatea cetateanului si institutiilor. Sa nu le atribuiti si sa nu le atribuim acea cota de IQ care duce spre prostie, nu spre inteligenta. Suntem contrazisi de testele de psihometrie dupa care se face selectia, la noi si in interg Ocidentul, din care facem parte. Ei au un mandat legal si au activat proceduri legale pentru a proteja spatiul public si perimetrele de securitate ale institutiilor de violentele protestatarilor.

Vladimir Tismaneanu

Apropo de inteligenta pe care ati invocat-o, sa facem un mic efort de imaginatie si sa comparam mitingul violent de vineri din Piata Victoriei cu un ipotetic miting similar la Casa Alba. Cu certitudine, un protest violent, care sa “rupa” usile Casei Albe, este inimaginabil. Ar fi ca un film horror pentru democratie, care inseamna nonviolenta, proteste pasnice. In SUA, frate, exista un perimetru de securitate in jurul Casei Albe, unde Secret Service-ul nu permite sa patrunda nici macar musca. Daca cineva incearca, va fi fugarit, bastonat, arestat sau chiar impuscat (au fost cazuri si din astea). Iar pentru Secret Service-ul american exista un adevarat cult public. In sediul Guvernului SUA se afla reprezentantul suprem si legal al natiunii americane, votat de milioane de cetateni. Intrusul sau intrusii care patrund violent pe peluza de securitate a Casei Albe isi asuma riscul de a li se raspunde cu violenta institutionala, care este o functie a statului public (suna tautologic, dar traseaza o linie rosie). Nu cu flori. Nu este suficient sa ne comparam numai cu noi insine. Daca nu ne comparam si cu ce fac altii, in materie de securitatea cetateanului si institutiilor, suntem in afara timpului. Sau din cei de pe scala din zona de jos a IQ-ului, care habar nu au ca democratia inseamna domnia votului si/sau ca statul de drept inseamna domnia legii.

http://www.contributors.ro/reactie-rapida/gazele-doamnei-carmen-dan/

http://www.contributors.ro/reactie-rapida/nu-va-lasati-amagiti/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: