FT: Manipulare omisiva privind “societatea civila” si “regimurile autoritare” din Romania si din Europa. Se omite ca ele sunt poporul si autoritatea poporului

Tupeul unei autoare de la Financial Times intrece masura cand isi aroga dreptul sa dea lectii de democratie Uniunii Europene. Ea trece cu nonsalanta peste spoiala de democratie din Marea Britanie, unde drepturile poporului britanic sunt incalcate sistemic, ca in evul mediu, prin ereditatea formei de guvernamant, debritanizata mai nou si prin africanizare, evreizarea finantelor, numirea camerei parlamentare a lorzilor, transmiterea familiala a pozitiilor dominante, titlurilor si privilegiilor nobiliare etc, care au ca rezultat instrainarea leadershipului si establishmentului. Autoarea britanica, Judy Dempsey, practica in schimb manipularea prin omisiune. Ea ignora realitatea ca in fiecare tara europeana “societatea civila“ este poporul si ca “regimurile autoritare” sunt autoritatea democratica a majoritatii poporului.     

Editorialista de la Financial Times atribuie UE  “lasitate “ față de ceea ce numeste “regimuri autoritare” europene, care ar încalca drepturile omului, și  “lipsa de sustinere “ față de  “societatea civilă “, context in care critica si România. Potrivit acesteia, UE ar fi dedicata, in interior, doar pe jumatate valorilor sale. “În weekend, zeci de mii de români au ieșit în stradă în București pentru a protesta contra corupției și nepotismului care-și fac de cap. Societatea civilă și-ar dori un sprijin puternic din partea UE, însă blocul pare reticent să se ia la luptă cu acest flagel vechi de decenii, care a paralizat instituțiile statului român”, sustine Judy Dempsey.

Ea critică și poziția  Bruxellesului față de Ungaria: ”UE a fost rușinos de ineficientă. Iar Partidul Popular European, grupul conservator din Parlamentul European, refuză să expulzeze din rândurile sale partidul de dreapta FIDESZ al premierului Viktor Orban, de teamă că astfel nu va mai fi cel mai mare grup din parlament după alegerile de anul viitor”. ”Regimurile autoritare și liderii populiști din Europa își consolidează poziția din cauza lașității UE. Pe de altă parte, activiștii care încă mai privesc Europa ca pe un gardian al valorilor și al bunului simț nu sunt singurii perdanți. UE însăși își pune în pericol tocmai acele principii pe baza cărora a fost clădită”, își încheie autoarea articolul.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: