SUA: Sigint orb in privinta unui satelit al Rusiei

Statele Unite sunt îngrijorate de activităţile „anormale” ale unui satelit al Rusiei

Un satelit e un satelit, activitatea sa poate fi diagnosticata ca “normala” sau “anormala” doar in privinta functionarii tehnologice. Nimeni nu poate spune cu certitudine care ii sunt obiectivele reale din spatiu sau de pe pamant. Cu toate acestea, SUA s-au declarat ingrijorate de activităţile „foarte anormale” şi “suspecte” ale unui satelit al Rusiei. Un oficial din cadrul Departamentului de Stat si-a exprimat nelinistea ca satelitul rus ar putea fi utilizat ca armă, dar Rusia a respins acuzaţiile, numindu-le drept „lipsite de fundament”.

„În octombrie 2017, Ministerul rus al Apărării a plasat pe orbită un obiect prezentat ca fiind «dispozitiv spaţial de verificare». Dar comportamentul acestui obiect orbital nu se aseamănă cu nimic observat până acum la nivelul capabilităţilor situaţionale sau satelitare. Suntem preocupaţi din cauza unui comportament foarte anormal (…). Nu ştim sigur ce este şi nu există niciun mod să îl verificăm. Intenţiile Rusiei în privinţa acestui satelit sunt neclare şi constituie în mod evident o evoluţie foarte îngrijorătoare, mai ales ţinând cont de afirmaţiile Comandamentului spaţial rus care a evidenţiat că «asimilarea noilor prototipuri de unităţi militare spaţiale reprezintă principala sarcină a Forţelor spaţiale”, a afirmat Yleem Poblete, secretar de Stat asistent al SUA, în cursul unui seminar desfăşurat în Elveţia. Diplomatul rus Alexander Deinko a declarat că afirmaţiile oficialului american sunt „aceleaşi acuzaţii nefondate şi calomnioase bazate pe suspiciuni, presupuneri şi aşa mai departe”, cerand SUA să contribuie la Tratatul ruso-chinez care prevede limitarea cursei înarmării spaţiale.

Acuzaţiile Washingtonului ar putea sa fie pretextul pentru lansarea unei Forţe militare spaţiale, anuntata in urma cu cateva zile de Administraţia Donald Trump. Insa scopul declarat de SUA – dobândirea „dominaţiei americane în spaţiu” – este la fel de ireal ca si in cazul armelor nucleare. Nimeni nu poate castiga un razboi spatial, la fel cum nu poate castiga un razboi nuclear. Efectele inarmarii cosmosului nu pot fi decat o crestere a pericolelor globale, care nu au frontiere, si o lume mai nesigura pentru toti. Dar declaratiile SUA mai atrag atentia asupra unui aspect care se tot discuta sau se barfeste la niveluri informale sau “folclorice”.

Avansul tehnologic de scurta durata al SUA in domeniul armelor racheto-nucleare s-a datorat capturarii achizitiilor si savantilor Germaniei in domeniu, dupa infrangerea acesteia in al doilea razboi mondial. Uzura morala in primul caz si biologia in al doilea caz au dus in cele din urma la inevitabil, pierderea ireversibila a monopolului tehnologic american, care nu a fost natural, ci artificial. Aceasta ar putea fi cea mai plauzibila explicatie pentru sigintul american orb in cazul satelitului rus. Alternativa realista, in termeni de securitate defensiva si echilibru, ar fi cea propusa de Rusia, ca SUA sa se alature Tratatului Rusia-China privind limitarea cursei înarmării spaţiale.

Prilejul cel mai potrivit in acest sens ar fi intalnirea de la Geneva, saptamana viitoare, a consilierului american pentru securitate, John Bolton, cu oficiali ai Kremlinului, pentru a discuta „o serie de probleme importante de securitate naţională”, potrivit purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders. Nu seriile ilogice de sanctiuni antirusesti, probabil pentru a mangaia orgoliul american, sunt calea detensionarii si securitatii bilaterale, dar probabil ca o parte de adevar din zicala “capra raioasa umbla cu coada sus” exista si in relatiile Statelor Unite cu Federatia Rusa.


http://www.mediafax.ro/externe/monitorul-apararii-statele-unite-sunt-ingrijorate-de-activitatile-anormale-ale-unui-satelit-al-rusiei-17427458

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: