Doua palarii ale aceleiasi Marii: “Fake news” si “political correctness” (inhibitori libera exprimare)

Cred ca cei doi jurnalisti care l-au desfiintat politic pe Hollande cu cartea „Un presedinte nu trebuie sa spuna asta” au fost niste ipocriti, robi ai „corectitudinii politice”. Un lider politic suprem, daca mi se ingaduie sa spun asa, despre care chiar cred ca exista si in democratie (ma gandesc la Basescu si Iohannis), este infinit mai nepotrivit pentru magistratura de presedinte decat o persoana onesta si sincera, careia nu ii este frica sa spuna adevarul.

Corectitudinea politica este pentru sclavi, este lantul cu care cel puternic il leaga pe cel slab. Multi cred in mod fals ca Trump este un non-corect politic, dar daca analizam cu atentie blocada comunicarii pe care acesta o realizeaza cu „fake news”, ne dam seama ca succesorul lui Obama foloseste doar o alta tactica, o alta fata a strategiei corectitudinii politicii, la fel de inhibanta si de ostila libertatii de exprimare.

Pe Hollande l-am perceput drept un om cinstit, loial intereselor francezilor, care prin situatiile aparent non-conforme nu a incercat decat sa faca din raul inevitabil unul cat mai mic posibil. Cred ca unele abordari hollande-iene din cartea la care m-am referit pot fi deasemenea niste lectii ale puterii. De pilda, mi s-au parut extrem de comparabile cu situatiile de la noi doua aprecieri sau definitii ale lui Hollande: (1) despre Justitia franceza, pe care o caracterizeaza ca „o institutie a lasitatii”, in care toti procurorii se ascund dupa jocul de-a „virtuosul”; (2) despre Partidul Socialist Francez, pentru care considera ca „este necesar un act de lichidare”, un „hara-kiri” (probabil pentru ca partidele socialiste si-au incheiat destinul istoric, si aici pacatuiesc prin generalizare, dar pentru care cred ca viitorul ma va absolvi).

 https://adriannastase.ro/2018/08/24/lectiile-puterii/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: