O cerere lituaniana starneste reprosuri, emotii si controverse: Discutarea de catre Uniunea Europeana si Israel a problemei terorismului international

Benjamin Netanyahu, in vizita in Lituania

Crimele teroriste nu se prescriu, iar teroristii trebuie urmăriti pana la capatul pamantului, precum hitleristii. Cu teroristii nu se negociază, mai spun istoria si actualitatea. Aceste lucruri le stie si premierul lituanian Saulius Skvernelis, a cărui cerere ca Uniunea Europeană să discute problemele terorismului international cu Israelul starneste reprosuri, emotii si controverse. De ce cu evreii si nu cu arabii si islamicii, care sufera in masa si teritorial de pe urma terorismului? De ce nu cu popoarele si tarile care prin unitate si solidaritate chiar pot face un cerc de otel in jurul terorismului? Suspiciunile reciproce de terorism si chiar acuzatiile directe de terorism pe care statele din Orientul Mijlociu le nutresc si le arunca unele spre altele bantuie furtunos regiunea. Insa, de departe, Israelul are cea mai proasta reputatie (v. teatrul si evenimentele din Siria).     

Saul Skvernelis si-a facut cunoscuta cererea vineri, in a doua zi a vizitei de patru zile la Vilnius a premierului israelian Benjamin Netanyahu. El a declarat ca Lituania doreşte să iniţieze discuţii între miniştrii de interne ai UE şi Israel referitoare la ameninţarea teroristă, în contextul tensiunilor privind Iranul şi conflictul palestinian. Skvernelis a precizat că a discutat despre această iniţiativă cu omologul său israelian Netanyahu, a carei vizita în Lituania vizeaza consolidarea relaţiilor bilaterale şi obţinerea de sprijin pentru interesele Israelului în Orientul Mijlociu.

Lituania, despre care se crede ca este una dintre tarile europene comunitare cele mai apropiate de Israel, a mai avut o initiativa asemanatoare in decembrie anul trecut, in urma careia premierul Netanyahu a fost invitat la Bruxelles pentru o întâlnire cu miniştrii de externe ai UE. Premierul lituanian a reiterat că Lituania susţine neabatut poziţia UE privind soluţia a două state în conflictul palestinian, statutul Ierusalimului şi acordul nuclear iranian, însă doreşte un dialog mai direct între europeni şi israelieni, pentru “gasirea de compromisuri în probleme internaţionale complexe”. Privind noua cerere a Vilniusului nu a fost inca nimic stabilit. Ea va depinde de reacţia Bruxellesului şi a capitalelor din Europa de Vest, care sunt critice faţă de Israel pentru ocuparea de catre acesta a teritoriului istoric palestinian si pentru regimul israelian de apartheid si respresiune impotriva palestinienilor.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: