De influenta normalitatii nu se poate fugi la nesfarsit: Dizidentii americani si rusi isi dau mana pentru refacerea relatiilor dintre SUA si Rusia

Tot amestecul de evenimente din timpul si de dupa alegerile prezidentiale americane din 2016, despre care fostul regim Obama si chiar o parte din actuala administratie Trump acuza fara dovezi Rusia ca le-ar fi influentat, isi dezvaluie in mod neasteptat o alta fateta, diferita de versiunea bipartizana. Ea a fost revelata de moartea senatorului John McCain, al carui sicriu urmeaza sa fie depus sambata la Catedrala Nationala din Washington.

John McCain este apreciat unanim ca un erou al SUA in razboiul din Vietnam, unde a cazut prizonier de razboi si a stat cinci ani in inchisorile vietnameze. El a fost si un critic vehement si global al establishmentului american, ceea ce il situeaza la limita dizidentei. Atacurile lui McCain i-au tintit pe Obama si democrati, dar si pe Trump si republicani. Oricat ar parea de ciudat, criticilor lui John McCain, care tintesc politica oficiala, bipartizanismul complicitar si sistemul institutional, nu li se pot refuza definitia de dizidenta. A fost McCain un dizident?, iata o intrebare care da peste cap multe pozitii oficiale, analize si evaluari politice. Va intra el in istorie ca un patriot dizident?

Dizidenta este o insotitoare fireasca a democratiei. Uneori mai subtila, alteori mai ascutita. Nu ar trebui prin urmare ca foarte probabila dizidenta americana a lui John McCain sa fie ascunsa sau respinsa. De altfel, nu ar fi singura. Ea se adauga unui sir lung de nume americane, dintre care cel mai de rezonanta internationala, din istoria foarte recenta a SUA, este Edward Joseph Snowden, fost agent CIA si NSA, care a denuntat cu o deosebita forta morala sistemul american.

In urma acesor critici si de pe o asemenea pozitie, Snowden a inceput sa fie vanat de serviciile secrete americane, motiv pentru care a fost nevoit sa ia calea exilului, in Rusia. Multi americani vad in reformele radicale din Rusia ultimelor trei decenii un exemplu de normalitate, de a carei influenta pozitiva SUA nu pot fugi la nesfarsit. Un alt dizident, de aceasta data rus, Vladimir Kara-Murza, critic inversunat al Kremlinului, care isi imparte timpul intre Washington si Moscova, a fost inclus de catre organizatorii funeraliilor lui McCain pe lista celor care ii vor duce sicriul.

Unii comentatori americani cred că dizidentul rus Vladimir Kara-Murza ar fi fost ales ca un ultim mesaj critic pe care senatorul John McCain îl transmite liderului de la Kremlin.  Intr-un fel, se “personalizeaza” in mod discutabil o relatie intre cei doi, care, prin pozitiile detinute si lipsa de contacte, nu avea cum sa fie una “personala”. Desigur, este o presupunere care merita sa fie intoarsa pe toate fetele, McCain nemaiputand sa o confirme sau sa o infirme. Insa daca gestul a fost gandit sa ingroase antirusimul politic visceral american, asa cum pare sa fie la prima vedere, sansele lui de veridicitate si de contagiune prin imitare sunt minime. Pentru un politician american nu este ceva iesit din comun sa critice Rusia, ca adversara a SUA. Ceva a scapat totusi calculelor planificatorilor funeraliilor. Un dizident rus la Washington, un dizident american la Moscova. Intre ei, o punte pe care, vrand-nevrand, dizidentul John McCain a creat-o, din eternitate, intre SUA si Rusia, ale caror relatii foarte proaste curg in defavoarea ambelor tari. Simbolistic, dizidentii americani si rusi par sa-si fi dat mana pentru a reface relatiile de normalitate dintre SUA si Rusia.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: