Un renume popular, deplin meritat: Premierul Viorica Dancila, Doamna de Fier a României

Premierul Viorica Dancila: Doamna de Fier a Romaniei

Daca mediul politic din Romania ar fi fost autentic meritocratic si obiectiv in aprecierea liderilor politici, cu certitudine premierul social-democrat Viorica Dancila s-ar fi bucurat de elogieri comparabile cu cele aduse unei Golda Meir, premier social-democrat (1969-1974) al Israelului sau unei Margaret Thatcher, premier conservator (1979-1990) al Marii Britanii. Din pacate, intre mediul politic si mediul social exista o tensiune in crestere, aproape de un punct de criza. Din acest motiv, premierul Viorica Dancila se bucura de aprecierea obiectiva de Doamna de Fier a Romaniei doar din partea populatiei, nu si a politicienilor. Politicienii au cautat care mai de care sa o denigreze, unii denigratori provenind chiar din propriul partid, Partidul Social Democrat.

Nemultumirile adversarilor politici denigratori, aceasta ultima caracteristica fiind de o scabrosenie cu totul iesita din comun, straina atat etosului cat si religiei romanilor, se datoreaza faptului ca premierul Dancila s-a situat ferm pe pozitii sociale si nationale, potrivit doctrinei si ideologiei social-democrate, cat si programului politic de guvernare al PSD. De pilda, una din urmarile, oarecum hazlii, ale acestei fermitati a fost ca gheseftarul ambasador american Hans Klemm, adulmecand austeritatea sau respingerea concesiilor pe care i le-ar fi cerut premierului Viorica Dancila, a inceput sa o evite si sa-si schimbe drumurile dinspre Guvern spre Parlament, unde il cauta pe presedintele PSD, Liviu Dragnea, si mergea direct in biroul acestuia de presedinte al Camerei Deputatilor, pentru a-si obtine favorurile economice. 

Studiind mecanismele psihologice si politice ale campaniei de denigrare impotriva premierului Dancila, am ajuns la concluzia ca acestea au o “licenta” straina, care este implementata de un centru de mercenariat intern.  Hai sa o si spun, ca d’aia cel de sus le-a dat oamenilor darul vorbirii si democratia, dreptul la libera exprimare. Banuielile mele se indreapta spre Institutul ”Elie Wiesel” (IEW), care are o structura si personal de monitorizare. Cea mai recenta productie antiromana, anticrestina si antielita a IEW este avertizarea culpabilizatoare adresata lui Darius Vâlcov, consilier al prim-ministrului Viorica Dancila, că postarea în care îl compară pe Iohannis cu Hitler este infracțiune. Baietii astia destepti de la IEW, care au liber la orice exprimare, inclusiv demonizare, joaca alba-neagra cu romanii pe libertatea de exprimare. Cand ei o folosesc, e un drept al omului si e legala etc, turuie pe acest subiect de nu-i mai opresti. Cand romanii se folosesc de libertatea de exprimare, e infractiune! Insa cineva a dat o idée care merita subscrisa. Trump a sistat ajutorul financiar pentru palestinieni pentru ca acesta sa nu fie folosit impotriva evreilor. De ce nu le-am taia si noi banii publici celor care ii folosesc impotriva romanilor?!

Un atac denigrator asupra premierului Dancila a fost de doi bani. I s-a reprosat ca nu vorbeste corect romaneste si a fost insultata ca “analfabeta”. Uneori, Dancila a folosit limba naturala, vie, fluenta, populara, uneori de argou, prezenta chiar si in limbajul de presa, in loc de limba literara, academica, pretentioasa. Dar acest din urma lucru nu il face niciun politician. Unii, pentru a fi populari. Altii, cum sunt nativii de limba engleza, pentru ca au o caracteristica de pronuntie, pronunta cuvintele aproape pe jumatate, nu in intregime, clar. Un non-nativ de limba engleza foloseste mai corect gramatical si mai “audibil” limba engleza, decat un nativ de limba engleza. Uneori, celor care apartin primei categorii le vine mai greu sa-i inteleaga pe cei care fac parte din a doua categorie.

Intr-o paralela Viorica Dancila-Margaret Thatcher, iata cateva caracteristici proprii celor doua personalitati, unele antinomice, din care intelegem mai bine de ce prima femeie-premier din Romania este supranumita in mediul social romanesc drept Doamna de Fier. Dancila este inginer petrolist, Thatcher a fost chimist. Dancila a reprimat legal si fara ezitare un protest violent, care avea ca scop daramarea guvernului. Dancila a protejat astfel securitatea cetatenilor si institutiilor si a prezervat stabilitatea democratiei si statului de drept. In 1984,  Margaret Thatcher a fost gata sa trimita armata impotriva minerilor britanici. In 1985, Thatcher a infrant greva minerilor britanici prin decizia de sistare a protestelor, in urma careia minerii s-au intors infranti la munca. Dancila a asigurat cu fermitate cresterea salariilor, pensiilor si ajutoarelor sociale, trimitand in banca opozitia si lasand fara replica corporatiile si metropolele. Premierul Margaret Thatcher a blocat un ajutor sovietic pentru minerii aflati in greva intre 1984 si 1985, ajutor care era o importantă donaţie oferită de minerii ruşi confraţilor lor grevişti din Marea Britanie. Premierul  Viorica Dancila a blocat interventia unor forte paramilitare straine, deghizate in “diaspora”, o formula fara fond, sau in “turisti” (unii au fost prinsi in timp ce incercau sa fuga cu taxiurile din zona violentelor amorsate in Piata Victoriei). Doamna de Fier a Romaniei isi merita pe deplin renumele popular. Iata ce a declarat in acest sens Dancila la Şcoala Politică de Vară a Organizaţiei Femeilor Social Democrate (OFSD): „Am determinarea să merg mai departe, am determinarea să conduc acest Guvern până când coaliţia de guvernare va spune ‘Stop’. Nu mă intimidează nici jignirile, nici acuzele (…), cât am certitudinea că România merge pe un drum bun”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: