Giuliani, lobby pe langa Trump pentru contracte de achizitii militare avantajoase pentru Romania?

Rudy Giuliani/ Foto: Flickr/ Gage Skidmore

Printre “entitatile straine” in folosul carora Rudolph Giuliani, avocatul personal al preşedintelui Donald Trump, ar fi efectuat “numeroase activităţi politice şi de relaţii publice”, susceptibile sa se fi desfasurat inclusiv pentru “influentarea” sefului Casei Albe, a fost mentionata si Romania, potrivit denuntului din urma cu doua zile, adresat Departamentului de Justitie, de catre sapte senatori democrati americani.  

„Numeroşii clienţi străini ai domnului Giuliani şi corespondenţa în desfăşurare cu oficialităţi guvernamentale din SUA reprezintă motive de îngrijorare semnificative”, se arată în scrisoarea-denunt. Semnatarii acuza relaţiile lui Rudolph Giuliani cu Partidul Regiunilor din Ucraina, precum şi cu clienţi din Columbia şi Brazilia. ”În calitate de avocat personal al preşedintelui Trump, domnul Giuliani comunică periodic, în cadru privat, cu preşedintele şi personalul acestuia. În absenţa unei analize suplimentare, este imposibil de ştiut dacă domnul Giuliani face lobby pe lângă oficialităţi guvernamentale din SUA în numele clienţilor săi străini”, indică textul scrisorii semnate de cei şapte senatori democraţi.

Referirindu-se şi la scrisoarea trimisă în luna august de Rudolph Giuliani preşedintelui României, în care avocatul personal al lui Trump critică programul anticorupţie din ţara noastră, cei sapte senatori din partidul democrat isi exprima temerea ca lobbistul american ar fi putut incerca sa influenteze politica SUA in folosul unor interese ale Romaniei.

Cum nu exista fum fara foc, Romania are in derulare contracte de achizitii militare din SUA, contracte inverse fiind pe resurse romanesti offshore, motive pentru care banuielile sunt ca Giuliani ar fi putut sa faca lobby doar pentru arme americane mai ieftine pentru Romania. In aceasta ecuatie a suspiciunilor americane rezonabile intervine situatia financiara romaneasca aproape de criza, in contextul escaladarii cresterilor de salarii si pensii de catre Guvernul Dancila (PSD) si al scandalului cu rectificarea bugetara.

Daca se confirma ca Giuliani a facut lobby pe langa Administratia SUA pentru contracte militare avantajoase pentru Romania, in achizitionarea de catre aceasta de armament si tehnica militara americane, s-ar parea ca exista o lege a compensatiei. Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, este cunoscut ca un lobbyist politic si economic, activ si eficient, pe langa Guvernul Romaniei.      

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: